Na hlavný obsah

Systémy S-300 v súčasnosti využívajú len Slovensko, Grécko a Bulharsko

Modernejšou verziou je americký systém Patriot.

Systémy S-300 v súčasnosti využívajú len Slovensko, Grécko a Bulharsko
Príslušníci 10. armády protivzdušnej obrany US Army stoja pri raketovom systéme Patriot. Foto: TASR/AP

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN Slovensko predbežne súhlasilo s dodaním systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý chráni náš vzdušný priestor, na Ukrajinu.

Ministerstvo obrany upozorňuje, že sa ho SR nemôže vzdať bez adekvátnej náhrady. V tejto súvislosti sa čoraz častejšie skloňuje modernejší systém protivzdušnej obrany – americký Patriot. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Jakub Mitter.

Sovietsky S-300 a americký Patriot sú dva systémy protivzdušnej obrany dlhého doletu. Podľa odborníkov sú typovo podobné a slúžia na ničenie strategických prostriedkov. Napríklad balistických striel, lietadiel, bombardérov, ale aj striel s plochou dráhou letu.

Patriot má lepšie parametre

Kým S-300, ktorý vyvinuli ešte v 70-tych rokoch v Sovietskom zväze, chráni slovenský vzdušný priestor dlhé roky, Patriot má na slovenské územie ešte len doraziť.

„Aj S-300 aj Patrioty sú v rovnakej kategórii. Samozrejme, Patrioty už dnes majú troška lepšie parametre v dosahov a schopnostiach radarov, keďže sa bavíme o troška modernizovanejších jednotlivých systémoch. Ale typovo sa v zásade ide o podobné systémy,“ uviedol pre Rádiožurnál riaditeľ inštitútu strategických politík (STRATPOL) Matej Kandrík.

Zavedenie nových systémov potrvá

Nemecko a Holandsko prednedávnom odsúhlasilo, že na Slovensko prinesie americké raketové systémy Patriot. Zavedenie nových protivzdušných systémov si však podľa Kandríka vyžaduje čas.

„S-300 sa vymenia v momente až za ne dostaneme nejakú pádnu rovnocennú náhradu. Patrioty, ktoré sem prídu v rámci spojeneckej prítomnosti, nealternujú našu vlastnú obranu, sú jej doplnkom, posilnením, rozšírením. Ale nie je to kus za kus, že teda ak tu máme Patrioty, tak sa môžeme obratom zbaviť S-300,“ uviedol Kandrík.

Odborníci sa zhodujú, že modernizácia slovenských systémov protivzdušnej obrany pre jej zastaranosť bola len otázkou času a vojna na Ukrajine pomôže tento proces len urýchliť.

Systémy S-300 z krajín NATO v súčasnosti využívajú len Slovensko, Grécko a Bulharsko. Keďže slabinou Ukrajiny je protivzdušná obrana, práve počas vojny sa stala táto téma podľa odborníkov kľúčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál