Na hlavný obsah

Slovensko nakúpi bojové obrnené vozidlá 8×8

Najlepšiu ponuku predložilo Fínsko.

Slovensko nakúpi bojové obrnené vozidlá 8×8
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Vláda odobrila nákup bojových obrnených vozidiel 8×8. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) má uzatvoriť potrebné zmluvné dokumenty do 30. septembra.

Najvýhodnejšiu ponuku na obstarávanie 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 predložila fínska vláda.

Ide o vozidlá Patria AMVXP. Vyplýva to z vyhodnotenia z piatich ponúk, ktoré zaslalo päť rôznych spoločností.

„Ide o veľký modernizačný projekt. Som veľmi rád, že prešiel štandardným procesom. Ide o kontrakt, ktorý sa uzatvorí medzi vládami,“ priblížil Naď.

Ide o súčasť konkrétneho systému modernizácie. „Ďalšie na zozname sú pásové obrnené vozidlo, drony, ručné zbrane a nákladné vozidlá,“ dodal Naď.

„Výhodou zvoleného vozidla je aj fakt, že v predchádzajúcom období sa časť vyvíjala aj v spolupráci s Ozbrojenými silami SR, takže veľa špecifických požiadaviek sa zapracovalo do tejto ponúkanej verzie,“ uviedlo Ministerstvo obrany SR (MO SR).

Štát zaplatí takmer pol miliardy eur

Celková suma za vozidlá, materiál a služby predstavuje 447 miliónov eur s DPH. Prvé vozidlá majú prísť do ôsmich mesiacov od podpísania kontraktu.

Ponuky vláde predložili aj Spojené štáty americké a spoločnosť GDLS s vozidlom Stryker, Španielsko a spoločnosť GDELS Santa Barbara Sistemas s vozidlom Dragon (Piranha V), Česko a spoločnosť Tatra Defence Vehicle s vozidlom Pandur II a Rumunsko a spoločnosť GDELS Mowag GmbH s vozidlom Piranha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko