Na hlavný obsah

Sme rodina podporí súdnu mapu, ak prejde aj stavebná legislatíva

OĽANO požiadalo o čas pri študovaní zmien.

Sme rodina podporí súdnu mapu, ak prejde aj stavebná legislatíva
Na snímke poslanci NRSR za Sme rodina sprava Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská.

Parlament presunul kľúčové rokovanie o stavebnej a súdnej reforme na budúci týždeň. Hnutie OĽANO žiada ešte čas na naštudovanie si zmien pri súdnej mape. Podľa SaS sa už blíži finále. S aktuálnym znením vyjadrilo spokojnosť aj hnutie Sme rodina.

Na to, aby podporili reformu z pera ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, však musí prejsť aj stavebný zákon. Opozícia kritizuje, že vládna štvorka prichádza do parlamentu s vopred nedohodnutými reformami, ktoré musia prerábať „na kolene“. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Čas na naštudovanie zmien

Po mesiacoch rokovaní zrejme koalícia dospela k dohode smerom k reforme súdnej mapy. Dolaďujú sa však ešte pozmeňujúce návrhy. Aj preto si koalícia nechala čas na naštudovanie zmien, o čo požiadalo hnutie OĽANO.

„Jedna vec je druhá dohoda, druhá vec je, čo je na papieri. Čiže je štandardné, aby si to poslanci preštudovali, nevidím na tom nič zlé,“ skonštatoval šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Predsedníčka klubu Sas Anna Zemanová hovorí, že reforma, ktorá upraví usporiadanie súdov je už pred bránami finále a nikto nechce urobiť chybu. Preloženie rokovanie na budúcu stredu (30. 3.) preto víta.

„Aby to nebolo tak, že o desiatej večer sa niečo dorokuje a už dnes ráno aby sme o tom o deviatej rokovali a nebodaj o jedenástej hlasovali. Čiže je to aj z takej korektnosti, aby si všetci poslanci mohli preštudovať, čo lídri témy vyrokovali,“ vysvetlila.

Sme rodina má jasnú podmienku

Proti reforme sa mesiace stavali poslanci hnutia Sme rodina, ktorí odmietalo viaceré zásahy do rozdelenia súdov. Súčasné znenie sú pripravení podporiť. Podmienkou však je, že prejde aj stavebná legislatíva.

„Aj reforma stavebného zákona je veľmi kľúčová, podstatným spôsobom urýchli stavebné konania na Slovensku. Skráti tie doby z niekoľkých rokov na niekoľko mesiacov. A pokiaľ by to malo byť ‚zarezané‘, tak pre mňa nemá zmysel byť v koalícii, ktorá neplní vlastné programové vyhlásenie vlády,“ skonštatoval podpredseda hnutia Peter Pčolinský.

Opozčný poslanec Boris Susko (Smer-SD) nechápe, prečo koalícia prichádza do parlamentu s reformami, ktoré nemá vopred dohodnuté. Legislatívny proces podľa neho narúšajú osobné ambície jednotlivcov.

„A v zásade sa vôbec nevie, akým spôsobom by to malo zabezpečiť ten cieľ, ktorý to má plniť. To znamená zefektívniť súdne konania a rýchlosť konaní. Čisto na základe nejakých politických tlakov alebo vyjednávaní v rámci koalície a miest a obcí sa tu licituje, či tento súd áno a tento súd nie,“ zamyslel sa.

Poslanci sa zídu v stredu

Na budúcu stredu sa odsunulo aj odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Jeho stoličku žiada opozícia pre nezvládnutie krízy s utečencami na východnej hranici a prenechanie organizácie na súkromné firmy.

Koaliční partneri čakajú na jeho dnešné vysvetlenie a rokovať o tom chcú ešte aj v pondelok (28. 3.) na koaličnej rade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál