Na hlavný obsah

Šojgu utrpel infarkt, teraz sa zotavuje v nemocnici, znie z Ukrajiny

Moskva zverejnila zábery ministra obrany na porade.

Šojgu utrpel infarkt, teraz sa zotavuje v nemocnici, znie z Ukrajiny
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: ČTK/AP/Andrew Medichini

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa neobjavuje na verejnosti, pretože utrpel infarkt. Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na facebooku.

Dodal, že Šojgu dostal infarkt po tom, ako ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdo kritizoval za fiasko invázie na Ukrajinu. Teraz podľa neho Šojgu absolvuje rehabilitáciu vo vojenskej nemocnici. Ruský minister sa ale podľa informácie zverejnenej na facebooku jeho úradu ráno objavil na porade.

Nemá čas

Šojgua podľa BBC nevideli na verejnosti od 11. marca. Vo štvrtok sa v ruských médiách objavili zábery, na ktorých ho bolo vidieť na obrazovke, ktorú používal Putin pri virtuálnej porade ruskej bezpečnostnej rady. Špekuluje sa však o tom, že použili ministrov starší záznam.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento týždeň vysvetľoval Šojguovu mediálnu neprítomnosť tým, že minister obrany má veľa práce. „Minister obrany má teraz veľa starostí. Prebieha špeciálna vojenská operácia. Nie je to čas na aktivitu v médiách,“ vyhlásil.

Zábery z porady

Ruské ministerstvo obrany v zjavnej reakcii na Heraščenkovu nočnú informáciu o Šojguovom infarkte dopoludnia zverejnilo na facebooku správu, že sa minister zúčastnil na rannej porade vo svojom úrade.

Informáciu dopĺňa video dokumentujúce poradu s najvyššími predstaviteľmi ruskej armády vrátane náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorého rovnako v poslednom čase nevideli na verejnosti.

Šojgu prítomných informuje, že s ministerstvom financií diskutoval o vojenskom rozpočte a plnení rozkazov obrany.

Hovorí o pokračovaní dodávok zbraní a výbavy v predstihu, pričom „prioritami sú ďalekonosné vysokopresné zbrane, vybavenie lietadiel a udržiavanie pohotovosti strategických jadrových síl“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet