Na hlavný obsah

Štát vykupuje pozemky na strategický priemyselný park Valaliky

Vláda vyčlenila na nákup zhruba 70 miliónov eur.

Štát vykupuje pozemky na strategický priemyselný park Valaliky
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štát začal vykupovať pozemky na priemyselný park Valaliky pri Košiciach, kam chce ministerstvo hospodárstva získať veľkého investora.

Na financovanie významnej investície Strategické územie Valaliky vláda vyčlenila 85,3 milióna eur. Z toho zhruba 70 miliónov je určených na výkup pozemkov.

V centrálnom registri zmlúv je už zverejnených viac ako 200 zmlúv o výkupe pozemkov s ornou pôdou za cenu 14,13 eura za štvorcový meter. Výkup realizuje firma Valaliky Industrial Park, ktorá má projekt na starosti. Jej jediným spoločníkom a vlastníkom je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Majitelia dostanú cenovú ponuku

Štátny priemyselný park ponúkne 381 hektárov rovinatých pozemkov vhodných na zakladanie priemyselných budov a plne vybavených všetkými inžinierskymi sieťami a infraštruktúrou. Areál bude možné rozšíriť o ďalších 177 hektárov.

Vykupovaná výmera v prvej fáze projektu je 312 hektárov. Počet vlastníkov pozemkov je 666. Fyzické osoby, kde kúpna cena predstavuje sumu menšiu ako 100 000 eur, z nich tvoria 620.

„Každý majiteľ dostane ponúknutú cenu určenú znaleckým posudkom, buď rýchlo po uzatvorení zmluvy alebo až o rok po vyvlastnení v prípade, ak nebude na ponuku reagovať alebo ju odmietne,“ informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park.

Sulík neuviedol meno investora

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) koncom minulého roka uviedol, že intenzívne pracuje na získaní investora. Ten by mohol v tomto priemyselnom parku zamestnať až 5 000 ľudí.

Názov firmy však neuviedol. „Samozrejme, nepoviem vám ani len náznakom, kto by to mal byť, ale je ich viacero. Ideme do toho, ak by sa to podarilo, bol by to významný impulz pre východ, bavíme sa o tisíckach pracovných miest,“ skonštatoval minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko