Na hlavný obsah

Súd nariadil Blahovi prestať šíriť lži o prezidentke

Do troch dní musí vymazať klamlivé tvrdenia o nej.

Súd nariadil Blahovi prestať šíriť lži o prezidentke
Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Okresný súd Bratislava I. nariadil poslancovi parlamentu Ľubošovi Blahovi (Smer-SD) prestať šíriť lži o prezidentke Zuzane Čaputovej a zároveň musí do troch dní odstrániť klamlivé tvrdenia o hlave štátu z desiatok jeho statusov na sociálnej sieti. Vo štvrtok (24. 3.) o tom informovala prezidentka na facebooku.

Súd rozhodol, že Blaha „hrubo a zároveň bez uvedenia faktického základu zasahuje do osobnostných práv prezidentky,“ stojí v rozhodnutí.

Takisto skonštatoval, že „výroky žalovaného, v ktorých obviňuje prezidentku z obzvlášť závažných trestných činov a iné hanlivé obvinenia, pri ktorých je evidentná snaha žalovaného o vyvolanie silných negatívnych emócii u jeho priaznivcov voči prezidentke, nie sú obhájiteľné slobodou prejavu.“

Súdu v nich chýba vecná a racionálna argumentácia či akákoľvek snaha o vysvetlenie tvrdených skutočností. Podľa neho majú jeho statusy „s útočnou povahou“ za cieľ vyvolávať silné negatívne emócie.

Čaputová dlho váhala, či použiť právne prostriedky

Prezidentka pripomína, že dlho váhala, či použiť právne prostriedky. Nemyslí si, „že politický súboj sa má viesť prostredníctvom súdov a keďže ako politik má zniesť vyššiu mieru kritiky svojej osoby.“

Podľa nej však v prípade Blahu nejde o kritiku, ale o lži a osobné urážky. Poslancovo podnecovanie už neohrozuje len hlavu štátu, ale aj jej okolie rodinných príslušníkov, doplnila. Po zrelej úvahe nateraz zvolila cestu právnej ochrany, hoci momentálne len „tú najmiernejšiu“.

„Ani ako verejne činná osoba nie som povinná znášať sústavné verejné šikanovanie a bezdôvodné verejné obviňovanie zo spáchania trestných činov. Prejavy odporcu sa nielenže nezakladajú ani nezakladali na akomkoľvek pravdivom základe, ale naďalej ich prezentuje formou, ktorá vybočuje z pravidiel slušnosti politickej diskusie,“ skonštatovala prezidentka.

Pripomenula, že sloboda slova a prejavu, na ktorú sa odvoláva Blaha, nie je bezbrehá a nesie so sebou zodpovednosť. „Dnes to už nie je iba môj názor, ale aj rozhodnutie súdu,“ ukončila.

Blaha: Čaputová nezvláda kritiku

Poslanec Blaha v reakcii na rozhodnutie súdu na sociálnej sieti napísal, že „ostro odcudzuje útok na slobodu slova opozičného poslanca.“

Prezidentka podľa neho „nezvláda kritiku a útočí na slobodu slova spôsobom, ktorý by si nedovolil ani Jozef Tiso.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko