Na hlavný obsah

Ubytovanie ukrajinských utečencov zjednoduší rezervačný systém

Ubytovacie zariadenia sú rozdelené podľa parametrov, napríklad podľa dĺžky pobytu.

Ubytovanie ukrajinských utečencov zjednoduší rezervačný systém
Vojnoví utečenci z Ukrajiny čakajú na ukrajinskej strane ukrajinsko-slovenského hraničného priechodu Užhorod - Vyšné Nemecké. Foto: ČTK

Košický samosprávny kraj (KSK) spustil rezervačný systém na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny v krajských zariadeniach núdzového bývania.

Ubytovanie im cezeň dokážu rezervovať krajskí dobrovoľníci už na hranici s Ukrajinou či na staniciach v Michalovciach a Košiciach. Kraj spustil aj informačnú webstránku k pomoci Ukrajine www.ukrajinaksk.sk, informoval v pondelok (14. 3.) predseda KSK Rastislav Trnka.

Systém má skrátiť čakanie

Dosiaľ museli vojnoví utečenci po dlhej ceste čakať, kým sa vyrieši otázka ich bývania, rezervačný systém KSK má uľahčiť a urýchliť túto logistiku.

„V praxi to znamená, že prichádzajúci už na hranici alebo stanici získajú po krátkom rozhovore informáciu o možnostiach jednotlivých zariadení a o voľných ubytovacích kapacitách. Dobrovoľníci im v infopointe vytvoria rezerváciu v takom zariadení, ktoré vyhovuje ich špecifickým potrebám. Napríklad, ak ide o rodinu, ktorá potrebuje v blízkosti zdravotnícke zariadenie alebo potrebujú bezbariérový prístup, alebo majú so sebou dokonca domáceho miláčika – na základe takýchto požiadaviek im systém s asistenciou dobrovoľníka ponúkne adekvátne zariadenie a pri odsúhlasení im aj rezervuje potrebný počet miest,“ povedal Trnka.

Cez centrálny rezervačný systém KSK majú dobrovoľníci k dispozícii aktuálny prehľad o voľných kapacitách. Ubytovacie zariadenia sú rozdelené podľa parametrov, napríklad podľa dĺžky pobytu.

Po tom, ako dobrovoľník zadá do systému rezerváciu, jednotlivé zariadenia už majú informáciu o rezervácii online. Po príchode do vybraného zariadenia môže byť vykonaný check-in a ubytovanie.

Plánujú aj pomoc s dopravou

„V súčasnosti sú v rezervačnom systéme k dispozícii zariadenia, ktoré ponúka na účely núdzového ubytovania Košický samosprávny kraj. K dnešnému dňu máme 23 takých zariadení, v ktorých poskytujeme bezplatné ubytovanie aj stravu. Keďže nás kontaktuje mnoho známych, ale aj firiem, ktorí sú ochotní poskytnúť svoje nehnuteľnosti na dočasné ubytovanie pre vojnových utečencov, sme pripravení rozšíriť túto kapacitu aj na ďalšie zariadenia, prípadne ubytovanie v súkromí,“ priblížil Trnka.

Rezervačný systém kraja na rezerváciu ubytovania utečencov by mal byť v budúcnosti prepojený s podobným systémom ministerstva dopravy. Podľa plánov by mal byť tiež rozšírený o pomoc s výberom dopravy – verejnej alebo aj individuálnej.

KSK informoval, že k pondelku (14. 3.) prevádzkoval núdzové ubytovanie v 23 stredoškolských internátoch, turistických ubytovniach, telocvičniach stredných škôl či v priestoroch školy v prírode. Aktuálna kapacita je viac ako 1 100 miest, obsadených bolo z toho viac ako 700. Od soboty (5. 3.) prenocovalo v krajských zariadeniach celkovo 2 766 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny