Na hlavný obsah

Ukrajina odmietla neutralitu po vzore Rakúska či Švédska

Rokovali o tom ruskí a ukrajinskí delegáti.

Ukrajina odmietla neutralitu po vzore Rakúska či Švédska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu (16. 3.) poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by sa mali zamerať na „bezpečnostné záruky.“ Informuje o tom agentúra AFP.

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií.

„Toto je možnosť, o ktorej sa teraz diskutuje a ktorú možno považovať za kompromis,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje denník The Guardian.

„O neutrálnom štatúte sa momentálne vážne diskutuje,“ zdôraznil Peskov s tým, že súčasťou rozhovorov sú, „samozrejme, (aj) bezpečnostné záruky“.

„Ukrajina je teraz v priamom vojnovom konflikte s Ruskom. V dôsledku toho môže byť model len ‚ukrajinský‘ a postavený na právne overených bezpečnostných zárukách,“ reagoval Podoľak.

Rokovania pokračujú

V priebehu stredy budú tretím dňom pokračovať mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, uviedol v utorok (15. 3.) Podoľak. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ten istý deň vyhlásil, že jeho vlasť by mala akceptovať, že sa nestane členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Toto je aj jednou z požiadaviek Kremľa.

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva pre agentúru AP zase uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu „zmiernilo svoj postoj“.

Rokovania medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi boli podľa neho „konštruktívnejšie“. Moskva údajne od Kyjeva prestala žiadať, aby sa Ukrajina vzdala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet