Na hlavný obsah

Ukrajina obžalovala prvého občana, ktorý kolaboroval s Rusmi

Zákon prijali po začiatku invázie.

Ukrajina obžalovala prvého občana, ktorý kolaboroval s Rusmi
Ilustračná snímka- ruskí vojaci. Foto: TASR

Ukrajina v stredu (30. 3.) oznámila, že bol obžalovaný prvý občan v súvislostí s novým zákonom, ktorý zakazuje kolaboráciu s ruskými jednotkami. Za porušenie tohto zákona pritom obvinenému hrozí trest odňatia slobody až 12 rokov. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajinská prokuratúra informovala, že obyvateľ východoukrajinského mesta Kramatorsk zverejnil na sociálnej sieti TikTok video. V ňom „poprel ruskú agresiu voči Ukrajine a verejne vyzval ukrajinských občanov, aby podporili nelegálne rozhodnutia a činy agresorského štátu“.

Ide o vôbec prvú obžalobu v súvislostí s porušením tohto zákona, ktorý ukrajinský zákonodarcovia prijali v polovici marca, približne dva týždne po začiatku ruskej invázie.

Tento zákon zakazuje ukrajinským občanom spolupracovať so silami nepriateľa. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody v rozmedzí desať až 12 rokov.

Ukrajinská prokuratúra okrem toho uviedla, že od účinnosti tohto zákona sa začalo už 150 vyšetrovaní v súvislostí s podozrením porušenia tohto zákona.

Ukrajina okrem toho prijala zákon, na základe ktorého je možné udeliť trest za „nelegálne“ zverejnenie fotografií a videí pohybu ukrajinských vojakov.
      
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet