Na hlavný obsah

V Európe opäť vyrástol múr medzi slobodou a neslobodou, povedal Zelenskyj nemeckým poslancom

Scholza vyzval, aby tento múr rozbil.

V Európe opäť vyrástol múr medzi slobodou a neslobodou, povedal Zelenskyj nemeckým poslancom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril poslancom nemeckého Spolkového snemu. Foto: TASR/AP

V Európe opäť vyrástol múr medzi slobodou a neslobodou. V prejave k nemeckým poslancom to vo štvrtok (17. 3.) cez telemost vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyzval zároveň nemeckého kancelára Olafa Scholze, aby tento múr rozbil. Zelenskyj poslancom Spolkového snemu pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za to, že sa nebude opakovať vyhladzovanie miest a národov, čo podľa neho teraz na Ukrajine ruská armáda robí.

„Ruská armáda nerozlišuje medzi civilistami a vojakmi, strieľa na všetkých,“ vyhlásil Zelenskyj. „Kým k vám hovorím, Rusko bombarduje naše mestá, nemocnice, školy, divadlá,“ povedal.

Ukrajina potrebuje zabezpečiť vzdušný priestor

Poznamenal, že bomby dopadajú aj na pamätník v rokline Babyn Jar, kde nacisti zavraždili počas dvoch dní skoro 34 000 Židov. Pripomenul, že tento pamätník vlani navštívil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. „Prečo sa to deje?“ položil si otázku.

Ukrajina netúži po ničom inom, len aby žila v mieri a aby sa stala súčasťou Európskej únie, čo ale ruský prezident Vladimir Putin nehodlá podľa Zelenského pripustiť.

„Buduje v Európe nový múr medzi slobodou a neslobodou,“ povedal prezident. Zelenskyj uviedol, že kým za sovietske blokády západnej časti Berlína bolo možné mesto zásobovať letecky, v prípade Kyjeva, ktorý sa snaží obkľúčiť ruská armáda, to nie je možné. Ukrajina preto podľa Zelenského potrebuje zabezpečiť vzdušný priestor.

„Je ťažké brániť našu krajinu bez vašej pomoci, je ťažké bez vás brániť Európu,“ povedal prezident. „Po 80 rokoch sú naše mestá opäť rozbombardované. Kde je historická zodpovednosť?“ uviedol.

Prejav ku Spolkovému snemu Zelenskyj zakončil výzvou ku kancelárovi, aby zasiahol. „Pán kancelár Scholz, rozbite tu múr neslobody,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet