Na hlavný obsah

V Luhansku chcú usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku

Podobný postup zvolil Kremeľ pri anexii Krymu.

V Luhansku chcú usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku
Foto: ČTK/ABACA

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR), ktorú uznáva len Moskva, sa chystajú čoskoro usporiadať referendum o pripojení k Rusku.

Podľa ruských agentúr to v nedeľu (27. 3.) v Luhansku povedal líder LNR Leonid Pasesčnik. Podobný postup zvolil Kremeľ v roku 2014. Vtedy oznámil medzinárodne neuznávanú anexiu ukrajinského Krymu.

„Myslím, že v najbližšom čase sa na území republiky bude konať referendum. Pri ňom ľudia uplatnia svoje absolútne ústavné právo a vyjadria svoj názor na pripojenie k Ruskej federácii. Z nejakého dôvodu som presvedčený, že presne tak to bude,“ vyhlásil Pasečnik podľa agentúry TASS.

Je veľmi pravdepodobné, že podobný scenár pripravujú aj separatisti v susednej takzvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR).

Kyjev dal hneď v reakcii najavo, že referendum vykonané Rusmi na okupovanom území bude neplatné. „Všetky falošné referendá na dočasne okupovaných územiach sú neplatné a nebudú mať žiadnu právnu váhu,“ uviedol podľa Reuters hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

„Namiesto toho Bude Rusko čeliť ešte silnejšej reakcii medzinárodného spoločenstva, čo len prehĺbi jeho globálnu izoláciu,“ dodal.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov podľa agentúry Reuters upozornil na to, že sa Moskva po nezdare zámeru ovládnuť celú krajinu bude snažiť rozdeliť Ukrajinu na dve časti.

„V skutočnosti ide o pokus vytvoriť na Ukrajine Severnú a Južnú Kóreu,“ vyhlásil Budanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet