Na hlavný obsah

EMA začala s hodnotením vakcíny proti covidu od španielskej firmy Hipra

Má slúžiť pre posilňujúce dávky.

EMA začala s hodnotením vakcíny proti covidu od španielskej firmy Hipra
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) začala s hodnotením vakcíny proti covidu od španielskej farmaceutickej firmy Hipra. Oznámila to v utorok (29. 3.) na svojej stránke. Očkovacia látka má slúžiť len pre posilňujúce dávky.

Vakcína proti covidu od spoločnosti Hipra je na báze bielkovín a vyrobili ju podobnou technológiou ako vakcínu Novavax, ktorú EMA schválila v decembri, pripomína agentúra AP.

Španielska lieková agentúra povolila podľa agentúry Reuters spoločnosti Hipra vykonávať záverečné fázy testov pred dvoma mesiacmi. Podľa EMA zatiaľ nemožno predpovedať, ako dlho bude hodnotenie prínosov a rizík trvať.

Klinická štúdia Hipra porovnávala jej účinnosť s reakciou po podaní vakcíny Comirnaty od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech. Prvé výsledky naznačujú, že imunitná odpoveď po vakcíne Hipra „môže byť účinná“ proti koronavírusu. A to aj vrátane veľmi infekčného variantu omikron.

Hipra má slúžiť ako posilňujúca dávka pre osoby očkované mRNA alebo vektorovou vakcínou, teda prípravkami od firiem Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca či Johnson & Johnson.

Spoločnosť Hipra počíta pre tento rok s výrobnou kapacitou 600 miliónov dávok, v roku 2023 potom s dvojnásobkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet