Na hlavný obsah

Z mesta Sumy hlásia únik amoniaku, obyvateľov vyzvali na ukrytie sa v pivniciach

V byte je vhodnejšie ísť do kúpeľne a zapnúť sprchu.

V chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny došlo v pondelok (21. 3.) skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady vyzvali ľudí v okolí, aby sa uchýlili do bezpečia.

Podľa gubernátora Sumskej oblasti Dmytra Žyvyckého sa ale po dvoch hodinách podarilo zastaviť únik a civilné obyvateľstvo nie je v ohrození, napísala stanica BBC.

Úrady pred zastavením úniku apelovali na ľudí, že pokiaľ môžu, mali by sa skryť v pivniciach alebo prízemiach. Jedovatý plyn so štipľavým zápachom je totiž ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

Žvyckyj pôvodne vyzval na evakuáciu obyvateľstva v kruhu do päť kilometrov od fabriky. „Záchranári sa teraz snažia vyriešiť oblak čpavku. Populácii nehrozí nebezpečenstvo,“ citovala BBC gubernátora.

Rozsah a príčina neboli známe

Únik nastal v závode Sumychimprom, v ktorom vyrábajú priemyselné hnojivá, oznámil Žyvyckyj. Situácia bola podľa neho nebezpečná do vzdialenosti 2,5 kilometra.

Celkový rozsah a príčina incidentu však neboli zatiaľ známe. Na mieste zasahovali pohotovostné zložky.

V byte bolo podľa neho nevhodnejšie ísť do kúpeľne a zapnúť sprchu na jemný prúd. Voda totiž pohlcuje amoniak, všeobecne známy ako čpavok. V prípade, že ľudia zacítia amoniak, majú dýchať cez namočený obväz.

Intenzívnejšia propaganda

Ruská vláda v posledných dňoch zintenzívnila šírenie propagandy a dezinformácií tvrdiacich, že Ukrajina pripravuje použitie improvizovaných chemických zbraní a vyvíjala tajný program zbraní hromadného ničenia, píše AFP.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu večer podľa agentúry vyhlásilo, že „nacionalisti“ na Ukrajine „zamínovali“ sklady amoniaku a chlóru v podniku Sumychimprom „s cieľom hromadnej otravy obyvateľov oblasti Sumy v prípade vstupu jednotiek ruských ozbrojených síl do tohto mesta“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet