Na hlavný obsah

Británia sa obáva, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane

Ministerka uviedla, že je "veľmi znepokojená."

Británia sa obáva, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane
Dym stúpa zo základne protivzdušnej obrany po ruskom útoku v Mariupole v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Británia sa obáva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane. Vo štvrtok (10.3.) to povedala ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová, informovala agentúra Reuters.

„Sme veľmi znepokojení kvôli možnému použitiu chemických zbraní. Boli sme svedkami použitia týchto zbraní Ruskom už v predchádzajúcich vojenských konfliktoch a bolo by obrovskou chybou, ak by ho použilo aj teraz. Bola by to ďalšia veľká chyba (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ vyhlásila Trussová.

USA odmietajú obvinenia Moskvy

Spojené štáty v stredu odmietli obvinenia Moskvy, že Washington podporoval údajný vojenský biologický program na Ukrajine. USA označili tieto tvrdenia za „smiešne“ a myslia si, že Rusko si týmito vyjadreniami pripravuje pôdu na použitie chemických alebo biologických zbraní na Ukrajine.

„Myslím si, že (Putin) by sa mal poriadne zamyslieť nad tým, čo sa dialo s inými krajinami, ktoré chemické zbrane použili,“ povedal vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu BBC námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey. Nešpecifikoval však, či by sa v prípade ich použitia zo strany Ruska do konfliktu zapojila aj Severoatlantická aliancia (NATO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet