Na hlavný obsah

Žilinka: Návrh súdnej mapy ohrozuje funkčnosť trestnej justície

Považuje ho za hazard.

Žilinka: Návrh súdnej mapy ohrozuje funkčnosť trestnej justície
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Súčasný návrh súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej by podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku nebol systémovou reformou, ale hazardom, ktorý môže ohroziť funkčnosť a efektívnosť činností orgánov prokuratúry, a tým aj trestnej justície. Napísal to na sociálnej sieti.

Ministerka podľa generálneho prokurátora nevzala do úvahy jeho pripomienky. Reforme tiež chýba „prepojenosť a závislosť sídiel a obvodov okresných prokuratúr na sídla, obvody a pracoviská okresných súdov.“

Žilinka kritizuje aj „nejasné, nestabilné a nepredvídateľné založenie príslušnosti okresných prokuratúr k okresným súdom a ich pracoviskám“ len na základe rozvrhu práce, ktorý sa môže počas roka meniť.

S prokuratúrou komunikujeme, tvrdí Kolíková

Ministerka spravodlivosti Kolíková tvrdí, že s prokuratúrou od začiatku intenzívne komunikuje. „Maximálne sme sa snažili prispôsobiť aj požiadavkám prokuratúry. Niektoré obvody boli upravené práve vzhľadom na jej požiadavky,“ povedala.

Zdôraznila, že trestná agenda tvorí približne pätinu z celej agendy, ktorá je na súdoch. „Je prirodzené, že prokuratúra sa musí prispôsobiť tomu, ako bude fungovať súdna mapa, nie naopak,“ vyhlásila Kolíková.

Šéfka rezortu spravodlivosti dodala, že prokuratúra má veľa nástrojov, aby vedela flexibilne reagovať na čokoľvek, čo bude súvisieť so súdnou mapou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko