Na hlavný obsah

Kolíková: Vznikne koordinačná skupina na vykonávanie medzinárodných sankcií

Má napomôcť k efektívnemu vykonávaniu reštriktívnych opatrení.

Kolíková: Vznikne koordinačná skupina na vykonávanie medzinárodných sankcií
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Vláda na stredajšom (23. 3.) rokovaní odobrila vznik Ústrednej koordinačnej skupiny pre vykonávanie medzinárodných sankcií. Tá má napomôcť k efektívnemu vykonávaniu reštriktívnych opatrení, ktoré prijala EÚ v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Osobitne dnes je dôležité, aby sme mali ako štát prehľad, či sa takéto sankcie riadne vykonávajú,“ vyhlásila Kolíková.

Dodala, že v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine je na sankčnom zozname okolo 900 osôb. Zdôraznila, že ide aj o osoby, ktoré sa na zoznam dostali už v roku 2014. Vtedy Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Čo bude s majetkom sankciovaných osôb podľa nej závisí od toho o aký majetok ide a aké sankcie sa naň vzťahujú. „V prvom momente sa bavíme o tom, že ten majetok zmrazíme,“ skonštatovala.

Kolíková potrebu ústredného koordinačného orgánu pre vykonávanie sankcií odôvodnila tým, že „momentálne máme výkon sankcií roztrúsený po viacerých rezortoch, chýba nám jeden orgán, ktorý by to vykonával,“ uviedla.

Ministerka spravodlivosti zdôraznila, že Slovensko má systém na to, aby sa uvalené sankcie vykonávali, ale „nemáme jeden koordinačný úrad, ktorý by sa o to staral,“ dodala.

Ústredná koordinačná skupina pre vykonávanie medzinárodných sankcií bude mať podľa nej dve základné úlohy. „Jedna úloha je dohliadnuť či tie sankcie sú správne vykonané a potom nastaviť mechanizmus do budúcna,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko