Na hlavný obsah

Zomrela americká politička Madeleine Albrightová

Podľahla rakovine.

Zomrela americká politička Madeleine Albrightová
Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. Foto: TASR/AP

Vo veku 84 rokov podľahla rakovine bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. Informovala o tom jej rodina na sociálnej sieti.

Americký prezident Bill Clinton si Albrightovú vybral ako šéfku diplomacie v roku 1996 a tento post zastávala posledné štyri roky jeho administratívy. Bola historicky prvou ženou v tomto úrade a dovtedy tiež najvyššie postavenou političkou v amerických dejinách.

„So zlomeným srdcom oznamujeme, že Madeleine Albrightová, 64. ministerka zahraničia USA a prvá žena v tomto úrade, dnes zomrela. Príčinou bola rakovina. Zomrela v kruhu rodiny a priateľov. Stratili sme milujúcu matku, babku, sestru, tetu a priateľku,“ uviedla rodina vo vyhlásení.

Albrightová sa narodila v Prahe v roku 1937 ako Marie Jana Korbelová. Do Spojených štátov prišla ako utečenka v roku 1948.

Pred ministerskou funkciou pôsobila ako veľvyslankyňa USA pri OSN. Nadšená americká i česká patriotka, ktorú spájalo priateľstvo s Václavom Havlom, sa tiež zasadila o vstup Česka, Poľska a Maďarska do NATO.

V roku 2012 jej prezident Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, čo je v USA najvyššie civilné vyznamenanie.

Reakcie

Prezidentka Zuzana Čaputová: „Ako rodená Čechoslovenka a pravá americká patriotka Madeleine Albrightová zohrala kľúčovú rolu v našej transformácii z tých za železnou oponou na ľudí žijúcich v slobode a demokracii. Náš región bol vždy v jej srdci a ona bude navždy v tých našich. Odpočívaj v pokoji Madlenka.“

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: „Správa o smrti Madeleine Albrightovej ma zarmútila. Bola silou za demokraciu, otvorenou šampiónkou NATO, inšpiratívnou kolegyňou a priateľkou. Úprimnú sústrasť jej rodine a americkému ľudu.“

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell: „Som hlboko zarmútený zo smrti Madeleine Albrightovej. Prvá žena v úrade amerického ministerstva zahraničných vecí aktívne formovala svetovú politiku – od Afrického rohu cez Bosnu a Hercegovinu až po Blízky východ. Bola šampiónkou mieru a demokracie na celom svete. Jej odkaz je teraz dôležitejší než kedykoľvek predtým.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet