Na hlavný obsah

Madeleine Albrightová bola prvou ženou v dejinách USA na čele zahraničnej politiky

Zomrela vo veku 84 rokov.

Madeleine Albrightová bola  prvou ženou v dejinách USA na čele zahraničnej politiky
Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. Foto: TASR/AP

Prvá žena na poste ministerky zahraničných vecí USA Madeline Albrightová sa narodila 15. mája 1937 v Prahe ako Marie Jana Korbelová.

Bola českého pôvodu. Jej otec Josef Korbel (pôvodne Körbel) bol kariérnym diplomatom. Z obavy pred nacistickým prenasledovaním pre židovský pôvod konvertoval na katolícku vieru.

Druhú svetovú vojnu rodina prežila v Spojenom kráľovstve. Po nej sa Albrightovej rodičia vrátili do Prahy, ale po roku 1948 emigrovali znova, tentoraz do USA.

Madeleine Albrightová promovala v roku 1959 na Wellesley College (Massachusetts, USA). Získala tam titul bakalára, potom nasledovali štúdiá medzinárodných vzťahov na Univerzite Johna Hopkinsa (Baltimore, Maryland, USA).

V roku 1968 získala titul magistra a v roku 1976 obhájila titul doktora filozofie na katedre verejného a ústavného práva Kolumbijskej univerzity (USA).

V súťaži získala vedecké štipendium

Pracovala ako hlavná poradkyňa amerického senátora Edmunda Muskieho pre legislatívu v období 1976-1978. Počas rokov 1978-1981 bola členkou Národnej bezpečnostnej rady a štábu Bieleho domu, kde zodpovedala za zahraničnopolitickú legislatívu.

V medzinárodnej súťaži získala v rokoch 1981-1982 vedecké štipendium Medzinárodného centra Woodrowa Wilsona v Smithsonovej nadácii.

Pracovala aj ako profesorka medzinárodných vzťahov, súčasne aj riaditeľka programu Ženy v diplomatických službách na Fakulte diplomatických služieb Georgetownskej univerzity vo Washingtone.

V roku 1984 pracovala ako poradkyňa pre zahraničnú politiku vo volebnej kampani Waltera Mondalea a v roku 1988 pre prezidentského kandidáta Michaela Dukakisa, ale aj pre kandidátku na prvú viceprezidentku Geraldine Ferrarovú.

Bývalý americký prezident Bill Clinton spoločne s americkou exministerkou zahraničných vecí Madeleine Albrightovou. UDROJ: TASR/AP

Medzi rokmi 1989-1992 bola prezidentkou Centra pre národnú politiku neziskovej výskumnej organizácie, ktorá propaguje štúdium a diskusiu o domácich a medzinárodných otázkach.

Madeleine Albrightová bola ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri Organizácii Spojených národov (OSN).

Dňa 5. decembra 1996 ju vymenoval 42. prezident USA Bill Clinton do svojej druhej vlády za ministerku zahraničných vecí USA.

Podľa americkej ústavy podliehajú menovania do vysokých štátnych funkcií schvaľovaniu Senátom amerického Kongresu. Ten 22. januára 1997 jednohlasne potvrdil vymenovanie Madeleine Albrightovej do tejto pozície.

Bola prvou ženou v dejinách USA na čele zahraničnej politiky, a to do 20. januára 2001.

Havel jej ponúkol pracovné miesto

Bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová sa k 1. septembru 2001 stala prvou čestnou profesorkou Inštitútu Williama Davidsona (Michigan, USA).

Exministerku zahraničných vecí USA Albrightovú 23. novembra 2002 privítali v rodnej Prahe, kde jej udelili cenu za dlhé roky služby verejnosti.

Pražská spoločnosť pre medzinárodnú spoluprácu udelila Albrightovej výročné ocenenie za jej medzinárodné zásluhy.

Madeleine Albrightová a bývalý český prezident Václav Havel. ZDROJ: TASR/AP

Vtedajší český prezident Václav Havel, blízky priateľ Albrightovej, ju navrhol ako jednu zo svojich možných nástupkýň v českom prezidentskom úrade. Exministerka túto ponuku odmietla.

Hovorila plynule česky, francúzsky, poľsky a rusky. Bola 23 rokov vydatá za novinára Josepha Medilla Pattersona Albrighta.

V roku 2012 jej prezident Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, čo je v USA najvyššie civilné vyznamenanie.

Bývalý americký prezident Barack Obama dekoruje Medailou slobody bývalú šéfku americkej diplomacie Madeleine Albrightovú. ZDROJ: TASR/AP

Napísala knihy a zahrala si aj v seriáli

Madeleine Albrightová sa v roku 2005 angažovala v celkom odlišnej oblasti. Veľká stúpenkyňa televízneho seriálu Gilmore Girls si zahrala v jednej z jeho epizód.

Experti z televízneho štábu sa však zhodli, že niekdajšia ministerka zvládla svoju úlohu bravúrne s obvyklou eleganciou.

Napísala niekoľko kníh. Spomienky na svoje detstvo v búrlivých rokoch 1937-1948 zaznamenala v knihe Prague Winter (Pražská zima), ktorá sa v apríli dostala v USA do kníhkupectiev.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová. ZDROJ: TASR/AP

Dcéra československého diplomata a pražská rodáčka zažila v prvých 12 rokov života nacistickú okupáciu, bitku o Britániu, víťazstvo spojencov v druhej svetovej vojne, vzostup komunizmu a začiatok studenej vojny.

Vo svojej knihe píše aj o holokauste a svojom židovskom pôvode. O tom, že jej rodičia sú židia, nevedela až do svojich 59 rokov, keď smerovala na post šéfky diplomacie vo vláde prezidenta Billa Clintona.

Madeleine Albrightová zomrela 23. marca 2022 vo veku 84 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet