Na hlavný obsah

Ukrajina sa obáva útokov z Podnesterska

Rusko popiera, že by chcelo zaútočiť z tohto regiónu.

Ukrajina sa obáva útokov z Podnesterska
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto: Twitter/Reuters

Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok (11. 4.) informoval, že pozorne monitoruje aktivity ruských vojakov rozmiestnených v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko.

Zároveň varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu zaútočiť aj z podnesterskej oblasti. Informuje o tom agentúra DPA.

„Nedá sa vylúčiť, že ruské ozbrojené sily sa uchýlia k provokáciám na území Podnesterska v Moldavsku,“ uviedol štáb.

Podnestersko leží pri juhozápadných hraniciach Ukrajiny, v blízkosti kľúčového ukrajinského prístavu Odesa. V súlade s medzinárodným právom patrí tento separatistický región k Moldavsku, no od začiatku 90. rokov 20. storočia ho má fakticky pod kontrolou Moskva.

Ak by do vojny na Ukrajine zasiahli aj ruské vojenské jednotky z Podnesterska a tamojšie polovojenské proruské skupiny, hrozilo by potenciálne obkľúčenie ukrajinských síl na juhu Ukrajiny, a to obzvlášť v okolí Odeskej oblasti.

Rusko popiera, že by zamýšľalo takýto útok. Kyjev medzičasom informoval o zvýšenej koncentrácii ruských vojakov na východe Ukrajiny, kde sa momentálne sústreďuje ťažisko bojov. Medzi ruskými silami majú byť podľa ukrajinských úradov aj vojaci zo Sibíri či ruského Ďalekého východu.

„Je pravdepodobné, že (ruskí) okupanti sa v najbližších dňoch pokúsia obnoviť svoju ofenzívu,“ dodal generálny štáb ukrajinskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet