Na hlavný obsah

Vo vojne na Ukrajine zomrelo už takmer 1 800 civilistov, potvrdila OSN

Skutočný počet obetí bude však výrazne vyšší.

Vo vojne na Ukrajine zomrelo už takmer 1 800 civilistov, potvrdila OSN
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) potvrdil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 1 793 civilistov. Ďalších 2 439 civilistov utrpelo zranenia.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Odhaduje sa, že vo vojne zahynuli už tisícky ľudí.

OHCHR pripustil, že skutočný počet obetí bude výrazne vyšší. Súvisí to s meškaním informácií z bojiska a tiež s tým, že na viacerých miestach doteraz údaje nebolo možné overiť.

To platí napríklad o obkľúčenom Mariupole, kde miestne úrady koncom marca odhadovali počet zabitých civilistov na viac ako 5 000.

Medzi takmer 1 800 obeťami vojnového konfliktu je aj 142 detí, uvádza OHCHR. Vlastnú štatistiku si vedie aj ukrajinská prokuratúra, podľa ktorej si invázia ruskej armády od začiatku vyžiadala životy 183 detí.

Ruská armáda podľa prokuratúry tiež ostreľovaním poničila na 938 vzdelávacích zariadeniach, 87 z nich zničili úplne, píše agentúra Unian.

Provokácie v Podnestersku

Pred možnými ruskými provokáciami na území separatistickej proruskej republiky Podnestersko varoval ukrajinský generálny štáb, napísala agentúra Unian. 

Ruská armáda zároveň pokračovala v ostreľovaní Luhanskej a Doneckej oblasti, kde ukrajinské sily odrazili niekoľko útokov a zničili ruské vybavenie, informovala britská vojenská rozviedka.

Ukrajinský generálny štáb v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na severovýchod Ukrajiny, ktorý zrejme začne v najbližších dňoch.

„Je pravdepodobné, že nepriateľ bude pokračovať v cielených útokoch na infraštruktúru v snahe narušiť dodávky do vojnových oblastí,“ dodal generálny štáb.

„Ukrajinské sily odrazili niekoľko útokov, čo viedlo k zničeniu ruských tankov, vozidiel a delostreleckého vybavenia,“ uviedla britská vojenská rozviedka.

Na twitteri napísala, že v súvislosti so skorším použitím zakázanej munície s fosforom v Doneckej oblasti ruskými jednotkami rastie riziko použitia rovnakých zbraní tiež v obliehanom Mariupole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet