Na hlavný obsah

Baerbocková priznala, že Berlín urobil chybu, keď zvyšoval energetickú závislosť od Ruska

Nemecko do konca roka zastaví dovoz ruskej ropy.

Baerbocková priznala, že Berlín urobil chybu, keď zvyšoval energetickú závislosť od Ruska
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková je na trojdňovej návšteve Baltských krajín. Hneď v prvý deň oznámila v Lotyšskej Rige plán postupného ukončenia dovozu fosílnych palív z Ruska do Nemecka.

Baerbocková priznala, že Berlín urobil v minulosti chybu, keď bez ohľadu na kritiku z východnej Európy ustavične zvyšoval svoju energetickú závislosť od Ruska. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

V Nemecku čoraz častejšie počuť kritické hlasy v súvislosti s vlastnými fatálnymi chybami v energetickej politike. Ide pritom o budovanie závislosti od dovozu z Ruska, a to nielen plynu, ale aj ropy a uhlia.

„V minulosti sme v tejto oblasti urobili chyby, ale minulosť už vrátiť späť nevieme. Preto musíme teraz o to rýchlejšie import energie z Ruska ukončiť. Hovorím tu jasne a jednoznačne – áno, aj Nemecko úplne ukončuje dovoz fosílnych palív z Ruska. Uhlie prestaneme dovážať do konca leta, dovoz ropy zredukujeme o polovicu do leta a do konca roka ju úplne prestaneme dovážať,“ povedala Baerbocková.

Plyn zatiaľ nespomenula

Aj keď ministerka plyn nespomenula, nahradiť práve túto komoditu nebude jednoduché. Jej stranícky kolega z radov Zelených, vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck však potvrdil rýchle tempo budovania terminálov na skvapalnený plyn a zmluvy s ďalšími jeho dodávateľmi.

Litva už začiatkom apríla zastavila dodávky ruského plynu, Lotyšsko a Estónsko sa čoskoro pridajú.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis avizuje ďalšiu izoláciu Ruska pre agresiu na Ukrajinu: „Rusko musí byť izolované politicky, diplomaticky na všetkých medzinárodných fórach vrátane finančných inštitúcií.“

„V rámci Európskej únie sa musíme čo najskôr dohodnúť na novom komplexnom balíku sankcií vrátane embarga na dovoz ropy a plynu, zákazu činnosti zvyšných ruských a bieloruských bánk, ako aj vysielania ruských propagandistických kanálov,“ dodal.

Práve so šírením ruskej propagandy majú v Pobaltí svoje skúsenosti. Podľa viacerých expertov sa šéfka nemeckej diplomacie môže od svojich kolegov dozvedieť veľa o tom, ako proti nej postupovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál