Na hlavný obsah

Litva kvôli ruskej agresii na Ukrajine znížila diplomatické vzťahy s Ruskom

Litva odsudzuje zverstvá páchané ruskými silami.

Litva kvôli ruskej agresii na Ukrajine znížila diplomatické vzťahy s Ruskom
Na ilustračnej snímke vlajka Litvy. Foto: ČTK/Zehl Igor

Litva sa kvôli ruskej agresii na Ukrajine rozhodla znížiť úroveň svojich diplomatických vzťahov s Ruskom. Na internetových stránkach svojho úradu o tom v pondelok (4. 4.) informoval litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis.

Oznámil, že ruský veľvyslanec bude musieť opustiť Litvu a z Moskvy sa čoskoro tiež vráti litovský veľvyslanec v Rusku.

„Litva, ktorá vyjadruje plnú solidaritu s Ukrajinou a jej ľuďmi vystavenými bezprecedentnej ruskej agresii, znižuje úroveň diplomatických vzťahov s Ruskom,“ oznámil šéf litovskej diplomacie Landsbergis.

Litva odsudzuje zverstvá páchané ruskými silami

Dodal, že Vilnius dôrazne odsudzuje zverstvá páchané ruskými silami na okupovaných miestach, vrátane brutálneho masakru v meste Buča a v ďalších ukrajinských mestách, ktoré „nepochybne budú zaradené na zoznam zločinov“ spáchaných na území Európy.

„Žiadne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajine nebudú zabudnuté,“ zdôraznil minister.

Litovská vláda sa podľa Landsbergisa tiež rozhodla uzavrieť ruský konzulát v Klajpede „vzhľadom na všeobecne nekonštruktívnu úlohu ruskej diplomatickej služby pri agresii na Ukrajine“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet