Na hlavný obsah

Borguľa o svojom obvinení: Som poškodený a svedok. Sme rodina hovorí, že musel zaplatiť výpalné

Kollár vyzval Mikulca, aby sám odstúpil z funkcie.

Borguľa o svojom obvinení: Som poškodený a svedok. Sme rodina hovorí, že musel zaplatiť výpalné
Na snímke zľava poslanec NR SR Martin Borguľa (Sme rodina) a predseda hnutia Sme rodina, predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: TASR

„Stále som v pozícii poškodeného a svedka. Do dnešného dňa mi nedoručili žiadne uznesenie o obvinení, o ničom neviem.“ Povedal to v stredu (27. 4.) poslanec NR SR za Sme rodina Martin Borguľa, ktorého Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila z korupcie.

Tvrdí, že na odporúčanie právnikov sa nemôže vyjadrovať k podrobnostiam prípadu. Keďže nemá v rukách uznesenie k obvineniu, vie sa k nemu vyjadriť len hypoteticky. Myslí si, že ide o prípad z roku 2018.

Bál sa o rodinu

Borguľa opísal, že to bolo v časoch vrcholiacej komunálnej kampane v čase, kedy kandidoval na starostu bratislavského Starého Mesta. „Niekoľko mesiacov pred voľbami prišiel za mnou sprostredkovateľ, ktorý mi oznámil, že mi posielajú odkaz z polície. Povedal, že by bolo dobré, keby som im poslal 50 000 eur. Bál som sa, že mi prídu kukláči do bytu a vylomia mi dvere,“ opísal Borguľa. Dodal, že mal strach o rodinu.

Obával sa aj negatívnej medializácie pred spomenutými voľbami. V tom čase rozmýšľal, aké mal možnosti. Rozhodol sa nejsť na políciu, ktorá ho „vydierala“. Neobrátil sa ani na stranu Smer-SD, ktorej bol členom, v roku 2018 z nej však vystúpil pre názorové nezhody. „Rozhodol som sa s obrovskou nevôľou, že zaplatím,“ povedal Borguľa.

Sme rodina za ním stojí, Kollár kritizoval Mikulca

Hnutie Sme rodina tvrdí, že v prípade poslanca nešlo o úplatok, ale o „výpalné“. V najbližších dňoch bude Borguľa očakávať doručenie obvinenia. Tvrdí, že sa nebude skrývať a bude spolupracovať s políciou a vypovedať.

Koaličné hnutie dodalo, že za Borguľom stojí. „Pred komunálnymi voľbami ho vydierali, musel zaplatiť výpalné policajtom. Svedecké výpovede potvrdzujú, čo Martin Borguľa povedal,“ uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

„Bol v role poškodeného, bol vypaľovaný,“ poznamenal na adresu poslanca šéf Sme rodina Boris Kollár. Kritizoval aj policajného prezidenta Štefana Hamrana, že v televízii hovorí o obvinení voči poslancovi NR SR, pričom samotný obvinený nemá uznesenie.

Kritiku uštedril aj šéfovi rezortu vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). „Čo zmenil v polícii za dva roky, keď čelní predstavitelia informujú v televízii, kto bude obvinený? Asi nič,“ vyhlásil.

Na slová poslanca Milana Vetráka (OĽANO), ktorý povedal, že by bolo lepšie, keby sa Borguľa vzdal poslaneckého mandátu, reagoval: „V tom prípade vyzývam Mikulca, aby odišiel z funkcie ministra vnútra.“ Nespresnil, ako sa Sme rodina zachová pri jeho odvolávaní. Hnutie sa podľa neho ešte poradí.

SaS hovorí o problémovom človeku

Koaličná SaS považuje Martina Borguľu za problémového človeka. V súvislosti s jeho medializovaným obvinením pripomenula zásadu „padni komu padni“.

„Je to zásada, ktorá má platiť aj v prípade koaličných poslancov. Čo sa týka konkrétne pána Borguľu, tak my sme sa už po voľbách vyjadrili, že tento človek je pre nás problémový. Veríme však, že vyšetrovatelia konajú nezávisle a na základe dôkazov,“ uviedol v stanovisku SaS pre TASR hovorca Ondrej Šprlák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko