Na hlavný obsah

Bývalý námestník SIS Boris Beňa žiada obnovu súdneho konania, chce miernejší trest

Pred súdom sa priznal ku korupcii.

Bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) a kajúcnik Boris Beňa žiada obnovu súdneho konania. Pred niekoľkými mesiacmi sa pred súdom priznal ku korupcii a svedčil proti ďalším funkcionárom.

Vyviazol s podmienkou. Dohodu o vine a treste, ktorú vtedy uzavrel s prokurátorom, chce zrušiť a uzavrieť novú, ktorá by mu trest zmiernila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počas akcie Judáš v decembri 2020 sa sám prihlásil a začal spolupracovať s políciou. Boris Beňa svedčil aj proti Branislavovi Zurianovi či Vladimírovi Pčolinskému.

Priznal sa ku korupcii a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Súd mu priznal tri roky s päťročnou podmienkou aj pokutu 14 000 eur. Spolu s obhajcom chcú teraz opravu a miernejší trest.

„Obnova konania nemôže zhoršiť jeho postavenie, on nemôže dopadnúť horšie ako dopadol,“ tvrdí Peter Kubina, obhajca Borisa Beňu.

Ďalší obvinení sa nepriznali

Ďalší dvaja spoluobvinení v rovnakej veci Pavol Gašparovič a Ladislav Vičan sa priznať odmietli. Prvostupňový súd ich uznal za vinných z prijatia úplatku a vymeral im trest 11 a 10 rokov.

Najvyšší súd však rozhodol, že išlo len o nepriamu korupciu a tresty im výrazne znížil na 20 a 22 mesiacov. Keďže väzba, v ktorej strávili 16 mesiacov sa tiež počíta, nie je vylúčené, že budú čoskoro na slobode.

„Vzhľadom a splnenie zákonných podmienok podajú žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu,“ oznámil Adrián Kucek, obhajca Gašparoviča a Vičana.

Podľa obhajcu Petra Kubinu sa počas súdneho procesu objavili predtým neznáme skutočnosti. Súd by ich mal preto podľa neho zohľadniť rovnako aj v prípade Borisa Beňu a zmierniť mu trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko