Na hlavný obsah

Británia, Austrália a USA ponúkli Japonsku členstvo v bezpečnostnom pakte

Pakt založili v septembri 2021.

Británia, Austrália a USA ponúkli Japonsku členstvo v bezpečnostnom pakte
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Austrália neformálne oslovili Japonsko s ponukou členstva v bezpečnostnom pakte AUKUS. Napísal to japonský denník Sankei Šimun s odvolaním sa na vládne zdroje. V utorok (12. 4.) o tom informovala agentúra DPA.

Podľa konzervatívneho denníka si spojenci z AUKUS cenia na Japonsku jeho kapacity v oblasti umelej inteligencie a kvantových technológií.

K členstvu v AUKUS sa údajne prikláňajú niektorí členovia japonskej vlády. Tokio však už teraz bilaterálne spolupracuje so všetkými troma štátmi paktu.

https://twitter.com/IndStrat/status/1514137640320536576

Okrem toho Japonsko nemôže spolupracovať v oblasti vývoja jadrových ponoriek, keďže sa drží svojej zásady nevyvíjať a nevlastniť žiadne jadrové zbrane rovnako ako nepovoliť ich umiestnenie na svojom území.

Trojstranný bezpečnostný pakt AUKUS založili USA, Británia a Austrália vlani v septembri. Členské štáty úzko spolupracujú v oblasti obranných inovácií a na spôsobilostiach v oblasti prostriedkov elektronickej vojny.

V novembri členovia paktu podpísali zmluvu umožňujúcu vzájomnú výmenu citlivých informácií ohľadne využitia jadrových reaktorov vo vojenskom námorníctve.

Minulý týždeň sa krajiny bezpečnostného paktu AUKUS v spoločnom vyhlásení zaviazali k „novej trojstrannej spolupráci na hypersonických a protihypersonických bojových spôsobilostiach“.

Hypersonické rakety môžu letieť až päťkrát rýchlejšie, ako je rýchlosť zvuku, pričom systémy protiraketovej obrany ich nevedia efektívne zachytiť. Tieto strely navyše môžu niesť aj jadrové hlavice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet