Na hlavný obsah

Česko malo poslať na Ukrajinu tanky a bojové vozidlá

Ministerka obrany to nepotvrdila ani nevyvrátila.

Česko malo poslať na Ukrajinu tanky a bojové vozidlá
Tanky T72, ktoré Česko poslalo Ukrajine. Foto: OSINTdefender - Twitter

Česko zrejme poslalo na Ukrajinu tanky T72 a tiež bojové vozidlá pechoty BVP1. Ide o techniku, ktorú má česká armáda v rezervách a vo väčšine prípadov ju nevyužíva.

Vládni predstavitelia o konkrétnych typoch ťažkých zbraní smerujúcich na Ukrajinu hovoriť nechcú – potvrdili však, že našim východným susedom pomáhajú aj takýmto spôsobom. Téme sa venoval redaktor RTVS Boris Kršňák v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Na sociálnej sieti sa v utorok (5. 4.) začali objavovať fotografie vlaku naloženého ťažkou bojovou technikou. Napríklad aj poslanec za vládne KDU-ČSL Ondřej Benešík napísal komentár, v ktorom chváli ministerku obrany Janu Černochovú, pretože ťažkú techniku ukrajinská armáda veľmi potrebuje.

Ministerka Černochová sa k špekuláciám vyjadrila v poslaneckej snemovni, ale otázky stále zostali. „Ospravedlňujem sa vám, ale špekulácie nevyvrátim, ani nepotvrdím. Iba vás ubezpečím, že Česká republika, vláda Petra Fialu, bude Ukrajine pomáhať aj naďalej vojenským materiálom, ako tým ľahkým, tak aj ťažkým,“ povedala ministerka.

Aj z úradu vlády prišla reakcia, že Česká republika podporuje Ukrajinu aj zbraňami od začiatku konfliktu a z bezpečnostných dôvodov už dlhšie druh vojenského materiálu nešpecifikuje.

Tanky T72 a bojové vozidlá pechoty, tzv. BVP, sú ešte zo 70. rokov minulého storočia a ukrajinskí vojaci túto techniku dobre poznajú. Nebudú sa s ňou musieť dlho zoznamovať a hneď ju môžu používať.

O českej dodávke tankov a BVP informoval aj americký Wall Street Journal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál