Na hlavný obsah

Do Ruska násilne odvliekli vyše pol milióna Ukrajincov, tvrdí Kyjev

Ukrajinu od vypuknutia konfliktu opustilo päť miliónov ľudí.

Do Ruska násilne odvliekli vyše pol milióna Ukrajincov, tvrdí Kyjev
Utečenci utekajúci z oblasti Mariupol na Ukrajine sedia v autobuse počas príchodu na hraničný priechod Veselo-Voznesenka v Rusku. Foto: TASR/AP

Moskva násilne odvliekla z Ukrajiny do Ruska už pol milióna ľudí. Povedal to v stredu (20. 4.) predseda humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Európskom parlamente. Červený kríž vyzval, aby sa pokúsil s týmito Ukrajincami spojiť, napísala agentúra Reuters.

„Pol milióna ukrajinských občanov bez súhlasu odvliekli z Ukrajiny do Ruskej federácie. Žiaľ, momentálne nie je žiadna možnosť sa s týmito ľuďmi spojiť,“ povedal Poturajev europoslancom.

O rovnakom počte deportovaných Ukrajincov minulý týždeň hovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reuters uvádza, že toto číslo sa nedá overiť. Ruské ministerstvo obrany na otázku agentúry zatiaľ neodpovedalo.

Takmer 550 000 utečencov z Ukrajiny sa nachádza v Rusku podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Ten sa opiera o dáta ruskej vlády. Z tejto štatistiky však nemožno vyčítať, za akých okolností sa ľudia dostali do Ruska.

Uznesenie ruskej vlády z tohtoročného 12. marca hovorí aj o 95 909 ľuďoch, ktorí opustili územie Ukrajiny. A to vrátane dvoch separatistických republík na východe krajiny. O mesiac neskôr ruská armáda uviedla, že pred silnejúcimi bojmi zachránila 138 014 civilistov z Mariupolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet