Na hlavný obsah

Dvaja Briti zajatí na Ukrajine žiadajú, aby ich vymenili za proruského politika

Toho zajali Ukrajinci.

Ruská štátna televízia v pondelok (18. 4.) zverejnila video, na ktorom dvaja Briti bojujúci za Ukrajinu a zadržaní ruskou stranou v Mariupole žiadajú, aby ich Ukrajinci vymenili za proruského politika.

Ten je, naopak, v ukrajinskom zajatí. Je ním ukrajinský poslanec Viktor Medvedčuk, uviedol server Ukrajinska pravda.

Medvedčuk na videu ponúka, aby ho vymenili za obrancov Mariupola a otvorenie humanitárneho koridoru z tohto juhoukrajinského mesta.

O zadržaní dvoch britských občanov, ktorí bojovali na ukrajinskej strane proti ruskej invázii a minulý týždeň ich zadržali v Mariupole, informovali už skôr britské médiá. Podľa nich ide o bývalého britského vojaka Shauna Pinnera, ktorý je podľa nedeľňých (17. 4.) informácií Sky New v Doneckej oblasti.

Druhým zadržaným britským občanom je Aiden Aslin, ktorý sa podľa televízie Sky News pripojil k ukrajinskému námorníctvu už v roku 2018. Žiadal o ukrajinské občianstvo. Títo dvaja muži na videu žiadajú britského premiéra Borisa Johnsona, aby im pomohol dostať sa domov a vymenil ich za Medveďčuka.

Zhruba v rovnakom čase zverejnil ukrajinský spravodajský server video s Medvedčukom. Ten adresoval spomenutú žiadosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet