Na hlavný obsah

Humanitárne koridory sa opäť nepodarilo otvoriť, hlásia Ukrajinci

Stalo sa tak druhý deň po sebe.

Humanitárne koridory sa opäť nepodarilo otvoriť, hlásia Ukrajinci
Ilustračné foto - Ukrajinci v autobusoch utekajú z ostreľovaných oblastí. Foto: TASR/AP

Ukrajina a Rusko sa ani v pondelok (18. 4.) nedohodli na otvorení humanitárnych koridorov, ktorými by sa mohli evakuovať civilisti z boja zasiahnutých ukrajinských miest.

Na facebooku to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj medzitým uviedol, že ruskí vojaci zastrelili štyroch civilistov, ktorí sa v aute pokúšali utiecť z mesta Kreminna.

„V nedeľu (17. 4.) sme viedli dlhé a ťažké rokovania o koridoroch. Ruskí okupanti ale v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom neprestali blokovať a ostreľovať humanitárne trasy. Preto sme z bezpečnostných dôvodov rozhodli dnes neotvárať humanitárne koridory,“ uviedla Vereščuková.

Agentúra Reuters poznamenala, že je to druhý deň po sebe, čo sa krajiny nedohodli na evakuačných trasách. Hajdaj medzitým napísal, že niekoľko obyvateľov mesta Kreminna sa v pondelok pokúsilo evakuovať vo vlastných vozidlách.

„Rusi začali na vozidlo s civilistami strieľať. Štyroch ľudí zabili. Jedna vážne zranená je stále na mieste. Zdravotníci sa k nej nemôžu dostať pre pokračujúce ostreľovanie,“ citovala Hajdája agentúra Interfax-Ukrajina.

Informácie ukrajinských úradov sa nedali nezávisle overiť. Rusko dlhodobo popiera útoky na civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet