Na hlavný obsah

Envirorezort chce zakázať prepravu hostí k vysokohorským chatám autami

Chatári však autá využívajú aj na zásobovanie.

Koniec autám na naftu a benzín na vysokohorských chatách. Po vízii ministra životného prostredia tatranskí chatári spozorneli. Ako hovoria, ubytovaní hostia môžu prejsť aj pešo, zásobovanie si však bez áut predstaviť nevedia.

„Je proste vylúčené, aby som cestou po najkrajších chodníčkoch stretal hore-dole pendlujúci nafťák, ktorý vozí návštevníkov chaty, lebo keď si zaplatia nocľah, tak im chatár poskytne aj takýto odvoz,“ povedal šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO).

Na niektorých trasách ku vysokohorským chatám sa dajú skutočne vidieť snežné skútre či džípy do horského terénu. Na Zelené pleso nimi však vyvážajú zásoby na kúrenie či varenie a znášajú odpad.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na ceste v smere na Popradské pleso platí pre autá zákaz vjazdu. Chatár má však výnimku pre zásobovanie a vývoz ubytovaných hostí. Predstava je taká, že ubytovaným hosťom by chatár vyviezol maximálne kufre. Na chatu by museli vyjsť po vlastných.

Horskí vodcovia upozorňujú, že klientov, ktorí chcú ísť napríklad na Gerlachovský štít, potrebujú vyviezť na Sliezsky dom. Nejde tu o pohodlie a luxus, ale o čas, tmu a búrky.

Tatranci pripravujú rozumné nastavenie systému, minister avizuje osobné rokovanie s chatármi či horskými vodcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko