Na hlavný obsah

Heger: Na pomoc ľuďom s infláciou vláda vyčlení tento rok 260 miliónov eur

Na budúci rok to má byť vyše miliardy eur.

Heger: Na pomoc ľuďom s infláciou vláda vyčlení tento rok 260 miliónov eur
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

V rámci pomoci na boj s infláciou vláda predstavila jednorazové aj systémové opatrenia. Na pomoc ľuďom s infláciou vyčlenila tento rok 260 miliónov eur.

„Vieme, že problém inflácie je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky. Na budúci rok pomôžeme občanom SR sumou vyše jednej miliardy eur,“ povedal premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že najviac ohrozené sú rodiny s deťmi. V tomto roku dostanú jednorazový prídavok na dieťa vo výške 100 eur. Na neho bude mať nárok 1,1 milióna detí, dostane ho 661 000 rodičov. Na tento účel vláda vynaloží 83 miliónov eur.

„V porovnaní s jesennou pomocou je pomoc širšia. Týka sa všetkých detí bez ohľadu veku, aj tých, ktoré chodia na stredné školy alebo vysoké školy,“ dodal Krajniak.

Jednorazové príspevky v hodnote 100 eur dostanú aj domácnosti v hmotnej núdzi, náhradní rodičia (približne 7 500 ľudí), opatrovatelia a osobní asistenti zdravotne ťažko postihnutých osôb (okolo 80 000 ľudí).

Príspevok domácnostiam v hmotnej núdzi môže byť vyplatený v súbehu s pomocou pre deti. Na tento účel by malo ísť 5,8 milióna eur.

Sumou 100 eur vláda pomôže aj seniorom. „Máme viac ako 100 000 seniorov vo veku nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok,“ priblížil Krajniak.

Pri prezentovaní opatrení nebol prítomný nikto zo strany SaS. Koaliční partneri to okomentovali s tým, že im je ľúto, že sa nikto z tejto strany tlačovej besedy nechcel zúčastniť.

Systémové opatrenia

Súčasťou balíčka opatrení na boj s infláciou a zdražovaním sú aj systémové opatrenia. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že od júla sa mesačný prídavok na dieťa zvýši zo sumy 25,88 na 30 eur.

Od januára budúceho roka sa tento príspevok zvýši na 40 eur mesačne.

Rodinám s deťmi má pomôcť aj zvýšenie daňového bonusu. Jeho výška závisí od veku dieťaťa.

Daňový bonus na deti:

Vek dieťaťaTerazJúl 2022Január 2023
do 6 rokov47,14 €70 €100 €
do 15 rokov43,60 €70 €100 €
nad 15 rokov23,57 €40 €50 €
služby deťom0 €0 €60 €

Zdroje na vyššiu finančnú pomoc rodinám chce vláda podľa Matoviča získať zvýšením daní pre približne 100 firiem.

„Zvýšime dane mimoriadne bohatým firmám, ktoré túto rodinnú politiku zaplatia,“ povedal. Spomenul odvod pre regulované subjekty a vyššie dane pre monopoly či oligopoly. Zvyšovanie by sa naopak nemalo dotknúť dane z DPH, ani dane z príjmu zamestnancov či živnostníkov.

Sulík s opatreniami nesúhlasí

Koaličná strana SaS s prezentovanými opatreniami nesúhlasí. „Občania pomoc potrebujú, ale nie za vyššie dane. Tak to totiž nefunguje,“  reagoval jej šéf a minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnej sieti.

„Vidím, že ceny rastú, vidím, že sa žije ťažšie a že to neprestáva. Som všetkými desiatimi za rýchlu a adresnú pomoc pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, krytú z očakávaných rozpočtových nadpríjmov. Zvyšovanie daní je pre SaS však červená čiara, a to nie je žiadna novinka,“ dodal.

Sulík zdôraznil, že Slovensko má najrýchlejšie rastúce daňovo-odvodové zaťaženie zo všetkých krajín EÚ za posledných 10 rokov. „Plošná „pomoc“ vo výške 100 eur (aj pre tých, ktorí si ani len nevšimnú, že im prišlo o 100 eur viac) natrvalo zaťaží štátny rozpočet,“ tvrdí šéf rezortu hospodárstva.

Pčolinský hovorí o hre SaS, Fico o urážke chudobnejších

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský pripomína, že ľudia čakali niekoľko mesiacov, ako im štát pomôže. „Jednoducho, ak by sme pristúpili na túto hru SaS, tak dohoda by tu dnes nebola. Možno by tu bola o mesiac, možno by nebola vôbec. Takto sa nedá fungovať, že budeme donekonečna rokovať, lebo je tu jeden partner, ktorý odmieta každý návrh. Lebo tak to bolo. A vlastný návrh nedali,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Opozícia už niekoľkokrát odkázala vláde, že podporí dobré opatrenia. „Návrhy, ktoré majú pomôcť chudobnejších, takisto podporovať budeme. Pokiaľ to nie je urážka chudobnejších. V tomto prípade je urážkou to, čo vláda predviedla,“ poznamenal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini z Hlasu- SD pripomína opozičné návrhy na pomoc, ktoré už boli v parlamente. „Mohla sa pozrieť naozaj konštruktívne s triezvymi očami na návrhy, ktoré Hlas predložil. A pokúsiť sa dohodnúť možno podporu vlády na tieto zákony, alebo aspoň jeden z nich,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko