Na hlavný obsah

Inflácia v Európskej únii stúpla na rekordných 7,8 %

K výsledku najviac prispelo zdraženie energií.

Inflácia v Európskej únii stúpla na rekordných 7,8 %
Na snímke svetelná inštalácia na budove Európskej centrálnej banky. Foto: TASR/ AP

Medziročná inflácia v eurozóne sa v marci zrýchlila na 7,4 percenta z februárových 5,9 percenta. Medziročná inflácia v celej Európskej únii (EÚ) tiež posilnila, a to na 7,8 percenta z februárových 6,2 percenta.

Medzimesačne spotrebiteľské ceny v marci v eurozóne aj v celej EÚ zhodne stúpli o 2,4 percenta. Aj na Slovensku sa medziročná inflácia v marci zrýchlila, a to na 9,6 percenta z februárovej úrovne 8,3 percenta.

Medzimesačne ceny na Slovensku stúpli o 1,7 percenta. Informoval o tom vo štvrtok (21. 4.) štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najvyššia inflácia bola v Litve

Najnižšia medziročná inflácia bola v marci na Malte (4,5 %), vo Francúzsku (5,1 %) a v Portugalsku (5,5 %).

Najvyššiu medziročnú infláciu v marci evidovali v Litve (15,6 %), Estónsku (14,8 %) a v Českej republike (11,9 %). Slovensko s infláciou 9,6 % skončilo na deviatom mieste. V porovnaní s februárom sa marcová inflácia spomalila vo dvoch členských krajinách Európskej únie a zrýchlila sa v 25 štátoch EÚ.

Najviac k medziročnej inflácii v eurozóne v marci prispelo zdraženie energií, ktoré k nej pridalo 4,36 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali služby (1,12 pb), potraviny, alkohol a tabak (1,07 pb) a priemyselné tovary (0,9 pb).

Tempo rastu cien sa pohybuje výrazne nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá zaručuje cenovú stabilitu pri inflácii 2 % v strednodobom horizonte.

ECB teraz stojí pred dilemou, keďže sprísnenie menovej politiky v snahe o ochladenie inflácie by malo negatívny vplyv na ekonomiku, ktorá už pociťuje následky vojny a ešte stále sa plne nezotavila z koronakrízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika