Na hlavný obsah

Lacná ruská ropa tlačí nahor marže rafinérie

Rozdiel oproti severomorskému Brentu je 30-percentný.

Ekonomická izolácia Ruska tlačí nadol cenu tamojšej ropy. He preto výrazne nižšia ako severomorská Brent. Slovenská rafinéria Slovnaft, ktorá surovinu dováža práve z Ruska, preto nakupuje lacnejšie a má tak aj vyššie marže.

S rastom ekonomiky rastie aj dopyt po palivách. To nahráva rafinériám v našom regióne, ktoré väčšinu ropy dovážajú z Ruska. Priemerná rafinérska marža spoločnosti Mol a jej slovenskej dcéry Slovnaft v marci vyskočila na zhruba 35 dolárov. To je asi desaťkrát viac ako minuloročný priemer.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto číslo však samo osebe nehovorí o tom, že čo rafinéria zarobí, keďže nie sú tam zohľadnené ďalšie náklady, napríklad na prepravu či logistiku. V prípade Slovnaftu to nezohľadňuje napríklad, že rafinéria Slovnaft bola počas celého marca v odstávkach,“ vysvetlil Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft.

Ruská ropa Ural, ktorú využíva aj slovenská rafinéria, sa v porovnaní s medzinárodným štandardom Brent obchoduje s výraznou zľavou. V súčasnosti je rozdiel medzi cenami až 30-percentný.

„Rafinérka ak nakúpi výrazne lacnejšie ruskú ropu a predá tie pohonné látky za konkurenčné ceny s inými rafinérkami, ktoré nakupujú štandardnú ropu, tak, samozrejme, sa jej to ukáže na tých maržiach. Alebo môže tú zľavu preniesť aspoň čiastočne do tých cien pohonných palív, čo zatiaľ na Slovensku veľmi nevidíme,“ zhodnotil Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

„Na Slovensku sa tie ceny pohybujú niekde od 30 až 50 centov. V priemere sú nižšie ako napríklad v krajinách západnej, severnej Európy či okolitých štátoch,“ dodal Molnár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika