Na hlavný obsah

Inovatívne lieky by mali byť dostupnejšie. Vláda schválila dlho pripravovanú liekovú reformu

Týka sa to najmä onkologických liekov.

Po rokoch neistoty by sa mali pacienti dočkať moderných inovatívnych liekov. Vláda schválila dlho pripravovanú liekovú reformu. Ak ju odobrí aj parlament, terapie by sa mali na náš trh dostať rýchlejšie a jednoduchšie.

Týka sa to najmä onkologických liekov. V ich dostupnosti Slovensko zaostáva aj za krajinami Balkánu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V súčasnosti je väčšina moderných účinných liekov hradená v tzv. výnimkovom režime, to znamená, že je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí alebo nie.

RTVS informovala o desiatkach prípadov, keď pacienti dostali zamietavé stanovisko. A k liečbe sa buď nedostali, alebo si ju museli platiť sami.

„Keď chcem žiť, tak si to uhrádzam. Riešime to míňaním úspor, manžel predal svoje auto,“ hovorí Denisa Takáčová, onkologická pacientka.

Pacienti budú mať na lieky nárok automaticky

Ministerstvo zdravotníctva upravilo podmienky vstupu nových liekov. Viac sa ich dostane do kategorizačného zoznamu, čo znamená, že pacienti na ne budú mať nárok automaticky.

„Budeme postupne minimalizovať výnimkový režim, ktorý sa utrhol z reťaze, a ten stav je neudržateľný, nepredvídateľný,“ uviedol Róbert Babeľa, štátny tajomník rezortu zdravotníctva.

Novinkou je, že ministerstvo zdravotníctva na seba preberie rokovania s výrobcami liekov o možných zľavách, ktoré slovenským pacientom dajú, aby sa mohli lieky dostať na náš trh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko