Na hlavný obsah

Orbánov Fidesz podľa odhadov vyhral voľby v Maďarsku

Získať by mal 121 kresiel z celkového počtu 199.

Orbánov Fidesz podľa odhadov vyhral voľby v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Odhady výsledkov nedeľných (3. 4.) parlamentných volieb v Maďarsku, ktoré zverejnila verejnoprávna televízia, naznačujú, že zvíťazila konzervatívna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Podľa prieskumu inštitútu Medián medzi voličmi, ktorí už hlasovali, získal Fidesz 121 zo 199 kresiel v parlamente.

Opozičnej koalícii Spoločne za Maďarsko by podľa rovnakej ankety pripadlo 77 poslaneckých miest. Agentúra APA napísala, že Fidesz, ktorý v Maďarsku vládne od roku 2010, zrejme zostane pri moci ďalšie štyri roky, v parlamente ale príde o dvojtretinovú ústavnú väčšinu.

Premiér Orbán sa v predvolebnej kampani prezentoval ako pragmatik, ktorý zabezpečí, že Maďarsko zostane mimo vojny na Ukrajine a neocitne sa bez dodávok energetických surovín.

Šesťčlennú opozičnú alianciu, naopak, obviňoval z toho, že Maďarsko zavlečie do konfliktu, čo zástupcovia zoskupenia Spoločne za Maďarsko popierali.

Orbán je v maďarskej politike 33 rokov. Jeho strana Fidesz od roku 2010 aj vďaka ústavnej väčšine v parlamente presadila zásadné zmeny v politickom, spoločenskom i ekonomickom živote krajiny.

Vláda Fideszu už roky vedie spory s Európskou komisiou, podľa ktorej obmedzuje princípy demokracie a právneho štátu aj slobodu médií.

Zároveň s voľbami sa v nedeľu konalo vládou presadené referendum o takzvanom zákone proti pedofílii, ktorý sa týka sexuálnych menšín. Zákon kritizujú ochrancovia ľudských práv aj Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet