Na hlavný obsah

Márki-Zay si po porážke zrejme neuplatní mandát poslanca

Orbánovi opozičný líder nezagratuloval.

Márki-Zay si po porážke zrejme neuplatní mandát poslanca
Líder opozičného zoskupenia Spoločne za Maďarsko Péter Márki-Zay. Foto: TASR/AP

Kandidát opozičného zoskupenia Spoločne za Maďarsko na post premiéra Péter Márki-Zay po nedeľňajšej (4. 4.) porážke v maďarských parlamentných voľbách oznámil, že si zrejme neuplatní získaný mandát poslanca parlamentu.

V budúcnosti sa chce sústrediť na obyvateľov mesta Hódmezővásárhely, ktorého je v súčasnosti primátorom. Píše o tom spravodajský server szmo.hu.

Server podotkol, že Márki-Zay prehral nielen ako líder opozičnej kandidačnej listiny, ktorý ale má nárok na poslanecký mandát v parlamente, ale taktiež prehral aj vo 4. volebnom obvode Čongrádsko-čanádskej župy s kandidátom Fideszu Jánosom Lázárom.

Necítim, že by som mal gratulovať, povedal Márki-Zay

Opozičný líder v nedeľu večer v prejave síce priznal porážku, avšak premiérovi a predsedovi Fideszu Viktorovi Orbánovi nezablahoželal. Pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nemá Orbánove telefónne číslo a ani necíti, že by mu mal gratulovať.

Viaceré médiá si všimli, že počas prejavu po voľbách za Márkim-Zayom nestáli predsedovia šiestich strán opozičného zomknutia, ale iba členovia jeho rodiny, z čoho pozorovatelia usúdili, že opoziční lídri ho pri prvej príležitosti opustili.

Zoskupenie Spoločne za Maďarsko tak čaká neistá budúcnosť, pretože predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány, ako aj predseda Jobbiku Péter Jakab, už na adresu Márkiho-Zaya z dôvodu volebnej porážky vyslovili ostrú kritiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet