Na hlavný obsah

Na Muráni vybudovali ochranári populáciu sysľov. Chcú tak vrátiť sokola rároha do voľnej prírody

Najnovšie je lokalita aj domovom žiab.

Ochranári pomáhajú na Muráni ekosystému, aby sa udržal a fungoval. Vybudovali tam stabilnú populáciu sysľa pasienkového, ktorý mal blízko k vyhynutiu.

To všetko za účelom prinavrátenia sokola rároha do voľnej prírody. Najnovšie je lokalita aj domovom žiab, ktoré tam lákajú bociany či volavky.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Pastvina, kde sú sysle, je poľnohospodársky využívaná plocha, kde sa pasú hospodárske zvieratá. Sysle, ktoré sem prišli, tú plochu samé manažujú. Vytvárajú podmienky pre rôzne druhy hmyzu a rastlín, tá plocha je omnoho pestrejšia,“ vysvetľuje Ervín Hapl, projektový manažér projektu LIFE Syseľ.

„Vytvorili sme tu jazierko, do ktorého sme vložili ryby, ktoré lovia komárov a ovady, a tým pádom chránia hospodárske zvieratá,“ dodal.

Ohrozené obojživelníky

Hapl upozornil, že jazierko našli aj žaby. „Obojživelníky sú najustupujúcejšou skupinou živočíchov na Slovensku. Veľmi ubúdajú, zrážajú ich na cestách, zanikajú im reprodukčné lokality. Toto je príklad ako môže taká reprodukčná lokalita vzniknúť,“ povedal.

Obojživelníky sú najustupujúcejšou skupinou živočíchov na Slovensku.
Obojživelníky sú najustupujúcejšou skupinou živočíchov na Slovensku. Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Sokol rároh tam bol niekedy pôvodným druhom. Kvôli nemu nasadili do lokality sysle. Dravce sa nimi živia. Na Muráni ich v súčasnosti chováme len v zajatí, do voľnej prírody sa zatiaľ nevrátili,“ vysvetlil sokoliar Ján Lukáš.

Na snímke sokol rároh.
Na snímke sokol rároh.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Toto je hustota, ktorú vytvárame účelovo. Zvieratká nechováme v umelých podmienkach, ale podporujeme ich a chceme ich odtiaľto zobrať a vylepšiť lokality, kde sysľom hrozí vyhynutie,“ ozrejmil Hapl.

Takýmto štýlom chcú na Slovensku napraviť zhruba 50 lokalít. „Ak sa to podarí, tak vývoj na tých lokalitách potom môže ísť samovoľne. Evidujeme množstvo žiadostí o obnovu sysľoviska. Zatiaľ na to nemáme dostatok zvierat,“ hovorí. To sa podľa Hapla však rýchlo zmení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny