Na hlavný obsah

Austrália vyhlásila koaly za ohrozený druh

Populácia koál sa v posledných rokoch znížila až o 30 percent.

Austrália vyhlásila koaly za ohrozený druh
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Austrálska vláda vyhlásila na časti svojho územia koaly medvedíkovité za ohrozený druh. Kabinet tak vypočul volanie ekologických organizácií, ktoré upozorňovali na rýchly pokles počtu jedincov tohto zvieraťa, ktoré patrí medzi symboly Austrálie, uviedol denník The Guardian.

Podľa niektorých odhadov sa populácia koál v posledných rokoch znížila až o 30 percent.

„Posilňujem ochranu koalov v Novom Južnom Walese, na území hlavného mesta a v Queenslande tým, že som ich preradila z pôvodného zraniteľného druhu do druhu ohrozeného,“ uviedla ministerka životného prostredia Sussan Leyová.

Ohrozujú ich požiare, choroby a strata prirodzeného prostredia

Podľa nej koaly ohrozujú zničujúce požiare, ktoré v rokoch 2019 a 2020 veľmi silno zasiahli práve Nový Južný Wales, choroby, rozširovanie miest a strata ich prirodzeného prostredia.

Presun medzi ohrozenými druhmi posilní ochranu koál tým, že sprísni pravidlá na posudzovanie vplyvov na životné prostredie podnikateľských aktivít.

Vláda by tiež mala vypracovať plán obnovy druhu, ktorý by mal určiť hlavné hrozby a nájsť riešenie. V januári kabinet vyčlenil na ochranu koál dodatočných 50 miliónov dolárov. Ekológovia to však označili za povestnú „kvapku v mori“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet