Na hlavný obsah

Na východe Ukrajiny zadržali členov monitorovacej misie OBSE

Zadržali ich na území ovládanom separatistami.

Na východe Ukrajiny zadržali členov monitorovacej misie OBSE
Proruskí vojaci zo separatistického Donecku hliadkujú v uliciach Mariupolu. Foto: TASR/AP

Na východe Ukrajiny zadržali niekoľko členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa televízie Sky News o tom v sobotu (23. 4.) informovala samotná organizácia.

„OBSE vyjadruje extrémne znepokojenie nad tým, že viacero členov SMM (Osobitnej pozorovateľskej misie) v Donecku a Luhansku zbavili slobody,“ uvádza sa vo vyhlásení tejto medzinárodnej organizácie so sídlom vo Viedni.

Bližšie podrobnosti o počte, národnosti ani okolnostiach zadržania OBSE neuviedla. Ubezpečila však, že „využíva všetky dostupné kanály“, aby dosiahla prepustenie všetkých zadržaných.

Časti Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny už takmer osem rokov ovládajú Moskvou podporovaní separatisti. Tí tam vyhlásili samozvané „ľudové“ republiky.

Už v piatok (22. 4.) bola zverejnená informácia, že ruské jednotky v Donbase zadržali spolupracovníka SMM a že sa členom tejto misie vyhrážali. Personál SMM tvoria neozbrojení civilisti.

Osobitná pozorovateľská misia OBSE už od roku 2014 monitoruje boje medzi ukrajinskými vojakmi a Ruskom podporovanými separatistickými silami v v Donbase.

Časť jej personálu však oblasť opustila ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Oficiálny mandát misie vypršal koncom marca po tom, ako ju Rusko obvinilo zo zaujatosti a zablokovalo jej predĺženie, uvádza BBC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet