Na hlavný obsah

Nemecká vláda je v otázke posielania ťažkých zbraní Ukrajine nejednotná

Podľa liberálnej FDP Scholz koná pomaly.

Nemecká vláda je v otázke posielania ťažkých zbraní Ukrajine nejednotná
Na ilustračnej snímke nemecký tank Leopard 1. Foto: Wikimedia commons - Voľné dielo

Ukrajina naliehavo žiada zahraničie vrátane Nemecka o dodávky zbraní, aby sa mohla brániť ďalšej ofenzíve ruského agresora.

Aj napriek deklarovanej ochote pomôcť Kyjevu nielen finančne, ale aj konkrétnymi zbraňami, v nemeckej vládnej koalícii stále prevláda nejednota čo sa týka poskytnutia tankov, diel či obrnených transportérov. Téme sa venoval spravodajca RTVS v Nemecku Tibor Macák v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Tanky Leopard 1, nosiče mínometov M-113, ale aj bojové i nákladné vozidlá ženijného vojska uložili v halách a stanoch v severonemeckom Flensburgu. Napriek tomu, že sú funkčné, Bundeswehr ich už vyradil z výzbroje.

Práve tieto by boli veľmi užitočné na obranu Ukrajiny. Sklad, v ktorom zbrane odložili, patrí súkromnej spoločnosti FFG, ktorá sa špecializuje na ich opätovné uvedenie do bojového stavu.

Aj keď nemecké ministerstvo obrany krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadalo vedenie firmy, aby jej poslalo zoznam zbraní, ktoré by mohlo poskytnúť Kyjevu, dodnes na poskytnutý zoznam ministerstvo nereagovalo.

Kritika kancelára Scholza rastie

Hovorca liberálnej FDP pre otázky obrany Marcus Faber netají nespokojnosť s prístupom koaličného partnera.

„Kancelár oznámil, že chce modernizovať Bundeswehr a zároveň aj podporiť Ukrajinu. Toto treba dôsledne presadiť a nie je možné, aby to týždne trvalo, lebo vojna pokračuje. Musíme konať rýchlejšie a aj spolková vláda musí oveľa rýchlejšie prijímať rozhodnutie,“ uviedol Faber.

Podpredseda frakcie kresťanských demokratov v Bundestagu Johann Wadephul obvinil rovno kancelára z nečinnosti. „Je to úplne jasné, že kancelár Olaf Scholz má v tejto otázke nohu na brzde. Očividne nechce Ukrajincom poslať zbrane, čím berie na seba veľkú zodpovednosť. Zaťažuje tým povesť Nemecka a nepomáha Ukrajine tak, ako by bolo možné,“ povedal Wadephul.

Kancelár Scholz čelí doma čoraz ostrejšej kritike za váhavé kroky v súvislosti s dodávkami ťažkých zbraní. Aj v rámci spojencov NATO silnie na Nemecko tlak, aby konečne začalo plniť to, čo Ukrajincom sľúbilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál