Na hlavný obsah

Niektorí Ukrajinci sa vracajú zo SR domov. Sú dni, kedy je odchodov viac než príchodov

Väčšinou mieria na západ Ukrajiny.

Na začiatku vojny sa na Ukrajinu vracali tisíce mužov, aby mohli narukovať. Posledné týždne odchádzajú do svojej vlasti aj ženy, ktoré na začiatku bojov utiekli. Navrátilcov je posledné dni len o niečo menej ako utekajúcich z Ukrajiny.

Za utorok (19. 4.) pred vojnou utieklo cez naše hranice 3 200 ludi. Prichádzajú hlavne z východu krajiny. Opačným smerom, teda zo SR na Ukrajinu, prešlo cez hranice asi o tisíc ľudí menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vraciame sa do Kyjeva. Ešte tam nie je veľmi pokojne, ale chceme domov. Sme vám veľmi vďační, ako ste pomohli,“ povedala Ukrajinka Inna.

Ľudia sa na Ukrajinu vracali aj v stredu (20. 4.). Niektorí domov, iní len po chýbajúce doklady či lieky. Väčšinou mieria na západ Ukrajiny.

„V Charkove a Mariupole je to najhoršie, u nás je pokojnejšie no aj tak sirény neutíchajú. Aj sa bojím, ale chcem byť s manželom,“ povedala Liliana.

Vracajú sa cez všetky hraničné priechody. Cestujú individuálne, čakajú na náhodný odvoz, vracajú sa linkovými autobusmi či peši.

Podľa policajných štatistík za posledný týždeň boli aj dni, keď na Ukrajinu odišlo viac automobilov, ako z nej na Slovensko prišlo. Prečo sa ľudia na Ukrajinu vracajú, policajti nezisťujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko