Na hlavný obsah

Obnova Mariupolu po vojne bude stáť najmenej 10 miliárd dolárov, tvrdí mesto

Od Ruska budú žiadať reparácie.

Obnova Mariupolu po vojne bude stáť najmenej 10 miliárd dolárov, tvrdí mesto
Satelitná snímka ukazuje zničene divadlo a priľahlé budovy v Mariupole. Foto: TASR/AP

Obnova infraštruktúry Mariupolu zdevastovaného ruskými útokmi vyjde odhadom najmenej na desať miliárd dolárov (vyše 9 mld. eur), uviedla v piatok (1. 4.) podľa agentúry Unian mestská rada.

Primátor mesta Vadym Bojčenko zároveň zdôraznil, že správa Mariupolu sa bude usilovať o to, aby od Ruska získala náhradu škôd.

Mestská rada spresnila, že 10 miliárd dolárov je zatiaľ minimálna odhadovaná suma, ktorú spresnia po tom, ako bude pokračovať zisťovanie škôd. Na tento účel rada vytvorila aj špeciálnu komisiu.

„Každý zločin, každá vražda a každá škoda spôsobená agresorom musíme zaznamenať a odovzdať medzinárodnému súdu. Vojnových zločincov musíme potrestať,“ zdôraznil starosta Bojčenko.

„Teraz sme v úzkej spolupráci so správou Doneckej oblasti, aby sme po vojne dosiahli reparáciu od Ruska na obnovu nášho milovaného Mariupolu, ale tiež náhrad pre všetkých obyvateľov nášho mesta za spôsobené utrpenie a škody,“ dodal Bojčenko.

Zničené a zrovnané so zemou

Skazu Mariupolu na pobreží Azovského mora dokladajú napríklad snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar Technologies.

Fotografie zachytávajú so zemou zrovnané bloky domov aj zničené divadlo, na ktoré ruské sily podľa Kyjeva zvrhli bombu. V kryte pod ním podľa miestnych úradov vtedy ukrývalo vyše 1 000 ľudí.

Strategicky položený Mariupol od začiatku marca obkľúčujú ruské jednotky, ktoré ho odvtedy ťažko ostreľujú. Rusko popiera, že by cielilo na civilistov. Podľa Bojčenka však počas obliehania zomrelo v meste okolo 5 000 civilistov, vrátane 210 detí.

Starosta udáva, že v meste sa stále nachádza asi 160 000 zo zhruba 400 000 obyvateľov, ktorí tu žili pred vojnou. Predchádzajúce pokusy o evakuáciu civilistov čiastočne alebo úplne zlyhali, z čoho sa Rusko aj Ukrajina vinia navzájom.

Do prístavného mesta teraz podľa informácií stanice BBC mieria pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC), ktorí majú po príchode zorganizovať ďalšiu evakuáciu a viesť konvoj 54 autobusov a súkromných vozidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet