Na hlavný obsah

OBSE oznámila koniec pozorovateľskej misie na Ukrajine

Začala ju v roku 2014.

OBSE oznámila koniec pozorovateľskej misie na Ukrajine
Na snímke konvoj vozidiel OBSE odchádza zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Foto: TASR/AP

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámila, že po ôsmich rokoch oficiálne končí svoju monitorovaciu misiu na Ukrajine. Informovala o tom v piatok (29. 4.) agentúra AFP, podľa ktorej Rusko vetovalo predĺženie mandátu misie organizácie.

„Postoj Ruska nám nedáva inú možnosť,“ uviedol vo štvrtok (28. 4.) poľský minister zahraničia Zbigniew Rau ako zástupca krajiny predsedajúcej teraz OBSE. Všetky rozhodnutia organizácie sa prijímajú konsenzom a Moskva pred necelým mesiacom prvýkrát zablokovala predĺženie mandátu misie, podotkla AFP.

OBSE začala svoju misiu na Ukrajine v roku 2014 po tom, ako Ruskom podporovaní separatisti odštartovali povstanie na východe krajiny. Vypukol tam preto konflikt medzi nimi a ukrajinskými ozbrojenými silami. OBSE bola jediným medzinárodným orgánom monitorujúcim situáciu na mieste.

„Misia OBSE hrala kľúčovú úlohu pri poskytovaní objektívnych informácií z miesta. Uľahčovala prímerie a snažila sa zmierniť dosahy konfliktu na civilné obyvateľstvo,“ uviedol Rau.

Väčšinu svojich pozorovateľov OBSE z Ukrajiny stiahla po začiatku ruskej invázie do tejto krajiny na konci februára. Zostávali tam ukrajinskí pracovníci, ktorí vykonávali administratívne úlohy, píše AFP.

Štyroch zamestnancov organizácie teraz zadržiavajú v Donecku a Luhansku – baštách proruských separatistov na východe Ukrajiny. Tamojšie úrady ich podozrievajú zo „špionáže“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet