Na hlavný obsah

Pacient s oslabenou imunitou mal koronavírus 505 dní

Ide pravdepodobne o najdlhšie trvajúci covid.

Pacient s oslabenou imunitou mal koronavírus 505 dní
Na ilustračnej snímke sa sestrička stará o pacienta v nemocnici. Foto: TASR

Britský pacient s oslabeným imunitným systémom mal 505 dní covid-19. Informovala o tom agentúra AP. Luke Blagdon Snell z britského nadačného fondu Guy ‚s & St. Thomas‘ povedal, že ide pravdepodobne o najdlhšiu známu infekciu covidu-19.

Jeho tím bude cez víkend na stretnutí odborníkov v Portugalsku informovať o pretrvávajúcich prípadoch koronavírusu.

Pacient z Británie podľa AP podčiarkuje význam ochrany ohrozených skupín pred koronavírusom.

Snellov výskum sa zameral na mutácie vírusu, ktoré sa objavujú u ľudí s dlhodobou infekciou. Zahŕňal deväť pacientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus najmenej osem týždňov.

Všetci mali oslabený imunitný systém buď kvôli transplantáciám, alebo kvôli vírusu HIV, rakovine alebo ďalším ochoreniam.

Pravidelné testovanie preukázalo, že covid-19 mali v priemere 73 dní. Dva z nich mali testy pozitívne dlhšie ako rok. Doteraz za najdlhší priebeh covidu-19 považovali prípad, keď vírus na základe PCR testu u predmetného identifikovali počas 335 dní.

Trvajúci covid-19 sa líši od dlhého covidu-19. „Termín dlhý covid znamená, že vírus už v tele nie je, ale pretrvávajú príznaky. U trvajúcej infekcie vírus v tele stále je a replikuje sa,“povedal Snell.

Pri testovaní sledovanej skupiny sa vykonávalo aj genetické vyšetrenie, ktoré preukázalo, že vírus v čase mutoval, ale u žiadneho z pacientov sa nevytvoril nebezpečný variant.

Zomrel, príčinu smrti nezverejnili

Pacient s najdlhším priebehom ochorenia mal pozitívny test začiatkom roka 2020. Dostal antivírusový liek a zomrel vlani. Vedci nezverejnili mená účastníkov štúdie a v tomto prípade ani príčinu úmrtia. Oznámili len, že pacient trpel niekoľkými ďalšími chorobami.

Z celej skupiny prežilo päť pacientov. Dvaja z nich sa uzdravili bez liečby, dvaja ju dostali a jeden covid-19 stále má, takže je pozitívny 412 dní.

Pretrvávajúce prípady covidu sú zriedkavé, ale odborníci upozorňujú na nebezpečenstvo, ktorému čelia ľudia s oslabenou imunitou. Hrozí im ťažký priebeh a musia sa chrániť aj v čase, keď vlády zrušia ochranné opatrenia i nosenie rúšok.

Patológ Wesley Long povedal, že je ťažké určiť, kto je ohrozený. „Je ohľaduplné nasadiť si rúško v dave a je to tiež spôsob, ako chrániť ostatných,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet