Na hlavný obsah

Od štvrtka sa ruší povinnosť nosenia respirátorov

Uvoľnenie sa týka aj povinnej karantény.

Od štvrtka sa ruší povinnosť nosenia respirátorov
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Od štvrtka (21. 4.) od polnoci sa ruší povinné nosenie respirátorov aj rúšok. V stredu (20. 4.) to po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Skladáme respirátory,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva. „Situácia s covidom sa zlepšuje, nie je potrebné ani také veľké množstvo lôžok v nemocniciach vyčlenených pre covidových pacientov,“ dodal.

Nosenie respirátorov zostane povinné v zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach zdravotnej starostlivosti. Povinnosť platí pre personál a návštevy.

Respirátory a ani rúška tak už nebudú povinné napríklad v MHD či na hromadných podujatiach. 

Mikas: Respirátory majú stále význam

„Respirátor má význam pre určité skupiny ľudí. Kedy ich dáme dole celkom ťažko predikovať,“ upozornil hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas. Nosenie respirátorov má podľa neho stále význam najmä pre rizikové skupiny osôb, pre starších, chronicky chorých a nezaočkovaných ľudí.

Ruší sa tiež povinná karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou. „Pri izolácii však zmena nenastáva,“ zdôraznil Mikas. Znamená to, že infikovaný človek je stále povinný izolovať sa po dobu 5 dní a následne má povinnosť 5 dní nosiť všade na verejnosti respirátor.

Mikas nevylúčil, že v budúcnosti sa opatrenia budú znova sprísňovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko