Na hlavný obsah

Pápež prijal Orbána. Vyjadril mu vďaku za prijímanie utečencov z Ukrajiny

Ich stretnutie trvalo asi 40 minút.

Pápež prijal Orbána. Vyjadril mu vďaku za prijímanie utečencov z Ukrajiny
Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán a pápež František. Foto: ČTK/PA/VATICAN MEDIA / ipa-agency.net

Pápež František vo štvrtok (21. 4.) prijal pri súkromnej audiencii maďarského premiéra Viktora Orbána. Podľa vatikánskej tlačovej služby sa stretnutie odohralo vo „veľmi vrelej atmosfére“.

Pápež okrem iného ocenil, ako Maďarsko pomáha ukrajinským migrantom utekajúcim pred ruskou inváziou v ich vlasti. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA.

Vzájomné dary

Stretnutie pápeža s maďarským premiérom za zatvorenými dverami trvalo asi 40 minút, uviedla ANSA. František daroval Orbánovi medailón s obrázkom svätého Martina. Ten sa narodil na území dnešného Maďarska a podľa legendy sa kedysi podelil so žobrákom o svoj plášť.

Podľa vatikánskej tlačovej služby tak chcela hlava katolíckej cirkvi vyjadriť vďaku Orbánovej vláde za prijímanie utečencov z Ukrajiny. Tých Maďarsko podľa stredajších (20. 4.) údajov OSN prijalo doteraz zhruba 480 000.

Orbán, ktorý sám seba označuje za ochrancu kresťanských hodnôt v Európe, bol v minulosti známy odmietavým postojom voči migrantom z Blízkeho východu.

Utečencov z prevažne pravoslávnej Ukrajiny však jeho vláda prijíma. Na rozdiel od ostatných krajín EÚ a ďalších západných štátov ale neposiela Kyjevu vojenskú pomoc. Nedovoľuje ani prepravu zbraní cez maďarské územie.

Orbán podľa agentúry APA daroval pápežovi dve knihy o maďarskom hudobnom skladateľovi Bélovi Bartókovi či súbor hudobných nosičov s operou. Maďarský premiér, ktorý je vyznaním kalvinista, sa ráno tiež zúčastnil na omši v Bazilike svätého Petra.

Ďalšie stretnutia

Premiér Orbán sa naposledy stretol s pápežom vlani v septembri. Vtedy sa hlava katolíckej cirkvi nakrátko zastavila v Budapešti cestou na Slovensko.

V Ríme sa má maďarský premiér stretnúť aj s talianskym exministrom vnútra a šéfom krajne pravicovej strany Liga Matteom Salvinim, ktorý bol rovnako známy odmietavým postojom voči migrantom z Afriky, Blízkeho východu či Ázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet