Na hlavný obsah

Otec 7 detí, ktorý ešte neprehral žiadne voľby. Kto je kandidát maďarskej opozície Péter Márki-Zay?

Pre Fidesz nie je ľahkým terčom, mieni politológ.

Otec 7 detí, ktorý ešte neprehral žiadne voľby. Kto je kandidát maďarskej opozície Péter Márki-Zay?
Na snímke Péter Márki-Zay po víťazstve v októbrových opozičných primárkach. Foto: TASR/AP

V nedeľu (3. 4.) si budú Maďari voliť nové zloženie parlamentu. Súčasný premiér zo strany Fidesz Viktor Orbán v nich má vyzývateľa. Je ním Péter Márki-Zay, kandidát na premiéra zo zoskupenia opozičných strán Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM – Maďarsko pre všetkých).

Márki-Zay je považovaný za nezávislého kandidáta. Jeho minulosť sa neviaže ani so socialisticko-liberálnou koalíciou spred roka 2010, ktorú Fidesz vo voľbách porazil a ani s žiadnou inou stranou, informuje portál BBC.

V roku 2018 ho zvolili za starostu približne 45-tisícového mesta Hódmezővásárhely na južnom Maďarsku, kde sa podučil v riadení administratívy a vybudoval sieť podporovateľov a aktivistov z celého Maďarska, píše BBC.

Dal nádej, že Fidesz možno poraziť

Podľa politológa Zsolta Gála z katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave bolo toto mesto na maďarskom vidieku dlho baštou Fideszu. „Dokázal zmobilizovať voličov v meste a dal im nádej, že môžu poraziť Fidesz,“ priblížil politológ pre spravodajský web RTVS.

Mesto ležiace neďaleko Segedínu, ktoré je jeho rodiskom, často spomína vo svojich príhovoroch. „Ľudia, ktorí kandidovali v Hódmezővásárhelyi, boli tí, ktorí nebudú rozkrádať verejné financie, ale pracovať pre spoločné dobro!“ povedal v jednom zo starších prejavov.

Pred politickou dráhou pracoval ako marketingový manažér v nadnárodnej spoločnosti, istý čas žil v Spojených štátoch. Napriek tomu, ako podotkol Gál, nie je žiadny ľavicový liberál, ale veriaci, konzervatívny človek.

„Pre Orbána by bol veľmi ľahkým terčom, ak by bol liberálom či ľavičiarom, to by bolo pre Fidesz najideálnejšie. Ale keď Orbán reprezentuje konzervatívne hodnoty a má 5 detí, tento človek je ešte konzervatívnejší a má 7 detí,“ podotkol Gál. „Je ťažké naňho v tomto útočiť, hoci to Fidesz skúša.“

Je kandidátom z vôle ľudí

Márki-Zay sa stal kandidátom zoskupenia opozičných strán Maďarsko pre všetkých v opozičných primárkach. V jeho prospech odstúpil primátor Budapešti Gergely Karácsony a zdolal aj ľavicovú liberálku Kláru Dobrevovú, čo bolo prekvapením.

„Vďaka tomu, že si ho zvolili prívrženci opozície v primárkach, má veľmi vysokú legitimitu,“ konštatoval Gál. Vysvetlil, že opozícia dala svojim podporovateľom hlasovať o tom, kto bude kandidátom na premiéra, ale aj kto sa postaví Fideszu v jednomandátových obvodoch.

Pre vládnu stranu to bol škrt pre rozpočet, keďže ľavicová liberálka Klára Dobrevová by bola vhodným terčom na Orbánove útoky. „Čo je ešte horšie v očiach podporovateľov Fideszu, Dobrevová je ženou nimi nenávideného expremiéra Gyurcsányho,“ dodal.

„Fidesz predpokladal, že kandidátom na premiéra bude jeden z dvojice Karácsony a Dobrevová, na adresu Márkiho-Zaya dokonca padali slová, že ten nemá šancu,“ priblížil Gál.

Márki-Zay nemá za sebou korupčné škandály, je autentický, rodinne založený a konzervatívny, konštatoval.

Ak by nás volili len liberáli, neporazíme Fidesz, povedal Márki-Zay

Zoskupenie opozičných strán je podľa politológa značne heterogénne. „Prirovnal by som to k slovenským voľbám z roku 1998 a následne k prvej Dzurindovej vláde. Tam bolo vtedy zoskupené tiež celé demokratické spektrum,“ uviedol Gál.

V zoskupení sa nachádzajú strany od liberálno-ľavicových a zelených strán až po Jobbik. „Treba povedať, že súčasný Jobbik už nie je taký, ako bol pred desiatimi rokmi. Už to nie je radikálna extrémistická strana, posunuli sa do stredu a stali sa proeurópskejšími. Radikálne krídlo stranu opustilo a založilo si vlastnú,“ priblížil politológ.

Strany v zoskupení podľa politológa spája, že chcú právny štát, proeurópske smerovanie Maďarska a menej korupcie. Odmietajú orientáciu na východ, Rusko a Čínu, ktorú prezentuje Orbán.

„Opozícia pochopila po dvoch porážkach vo voľbách v rokoch 2014 a 2018, že ak sa nespoja, nemajú šancu,“ skonštatoval.

„Počul som Márkiho-Zaya v Budapešti, kde ľavicovo-liberálnemu obecenstvu ako konzervatívec vysvetľoval, že keď k urnám opozícia dostane len liberálnych voličov, tak neporazí Fidesz. ‚Ja som tu na to, aby som presvedčil aj konzervatívnejších, nerozhodnutých a sklamaných voličov Fideszu‘, povedal vtedy,“ dodal Gál.

Orbán má podľa politológov lepšiu pozíciu

Podľa politológa Branislava Dolného z katedry politológie Univerzity Komenského je pred nedeľňajšími voľbami podľa prieskumov v lepšej pozícii Fidesz úradujúceho premiéra Viktora Orbána.

„Je to ťažké pred týmito voľbami odhadnúť, ale v zásade preferencie ukazujú, že Viktor Orbán je vo výhode. Akékoľvek odhady však komplikuje maďarský volebný systém, ktorý je pomerne zložitý,“ vysvetľuje politológ pre spravodajský web RTVS.

Dodal, že aj prípadný veľmi mierny posun v preferenciách môže zásadne ovplyvniť konečné výsledky volieb a počet mandátov v parlamente. „Momentálne sa zdá, že Orbán má našliapnuté k pohodlnému víťazstvu, ale, ako som povedal, aj malý posun v preferenciách môže zmeniť výsledky,“ konštatoval.

Samotný Márki-Zay je však pred voľbami sebavedomý, mieni politológ Gál. „V prejave v polovici marca povedal, že on ešte nevyhral žiadne prieskumy verejnej mienky, no zároveň nikdy neprehral žiadne voľby. Podarilo sa mu uspieť v komunálnych v Hódmezővásárhelyi aj v opozičných primárkach,“ vysvetlil politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet