Na hlavný obsah

Plynári vidia budúcnosť v LNG tankeroch, nie sú však všeliekom

Ročne by Slovensko potrebovalo 50 až 60 tankerov.

Bez nákupu tankerov, ktoré prevážajú skvapalnený zemný plyn sa Slovensko v budúcnosti nezaobíde. Napriek tomu, že tzv. LNG dokáže cenovo konkurovať tradičným dodávkam plynu, nie je všeliekom na závislosť od Ruska. Plynári napríklad poukazujú na nedostatočnú infraštruktúru.

Štátni plynári priebežne nakupujú tankery so skvapalneným zemným plynom. „Ak príde k tej situácii, že príde k odstávke, my si chceme byť istí, že tu nejaký objem bude. Čiže v tejto chvíli sú LNG tankery, ktoré nakupujeme, poistkou pre prípad, že by nebol iný plyn,“ vysvetlil Richard Prokypčák, generálny riaditeľ SPP.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jeden tanker dokáže dopraviť toľko skvapalneného plynu, koľko Slovensko minie za necelý týždeň. Ak by sa dodávky ruského plynu úplne zastavili, za rok by krajina potrebovala nakúpiť 50 až 60 takýchto tankerov.

Aktuálne majú štátni plynári k dispozícii dva. Cena takéhoto plynu sa odvíja od obchodovania na burze. „Obchoduje sa len produkt zemný plyn pre rôzne časové obdobia – leto, jeseň, zima – tam sa neobchoduje pôvod. To znamená, že LNG, keď je drahšie, tak sa nedá predať. Aj ten plyn, čo sme my doviezli, bol celkom iste konkurencieschopný potrubnému,“ dodal Prokypčák.

Spoľahnúť sa výlučne na nákup tankerov môže priniesť aj riziká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika