Na hlavný obsah

Poslali ho do vesmíru v nebezpečnom stroji. Vladimir Komarov zahynul pred 55 rokmi

Jeho náhradníkom by bol Jurij Gagarin.

Poslali ho do vesmíru v nebezpečnom stroji. Vladimir Komarov zahynul pred 55 rokmi
Na snímke sovietsky kozmonaut Vladimir Komarov a záber s jeho pohrebu v Moskve. Foto: ČTK/koláž RTVS

Pred 55 rokmi, 24. apríla 1967, pri návrate z vesmíru tragicky zahynul sovietsky kozmonaut ruského pôvodu Vladimir Michajlovič Komarov.

Kozmonaut testoval počas vesmírnych pretekov medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom (ZSSR) v roku 1967 vesmírnu loď Sojuz I. Podľa portálu history.com to nebol jeho prvý vesmírny let. Premiéru zažil v roku 1964.

Osudný let začal mať vážne komplikácie v jeho záverečnej fáze. Pri pokuse o návrat späť do atmosféry narazil Komarov na problémy s ovládaním lode a nedokázal zapnúť jej brzdy. K pôvodným 16 obletom Zeme tak musel pridať ďalšie dva, v kozme strávil vyše 26 hodín.

Keď Sojuz I dosiahol výšku 7 000 metrov, mal sa rozvinúť padák, ktorý mal Komarova bezpečne dopraviť na Zem. To sa napokon stalo, ale jeho šnúry sa však počas problémov pri návrate lode do atmosféry zamotali. Záložný padák loď nemala.

Komarov nemal šancu nič urobiť, stroj sa s ním zrútil na zem v ruskej orenburskej oblasti a kozmonaut zahynul. Jeho manželka sa s ním ani nestihla rozlúčiť, Sovieti jej o manželovej misii povedali až vtedy, keď už bol vo vesmíre.

Kozmonauta spopolnili a jeho popol pochovali do steny Kremľa v jeho rodnej Moskve.

Vesmírna loď nebola bezpečná

Sovieti v túžbe zdolať Američanov vo vesmírnych pretekov posadili Komarova do modulu, hoci mal značné bezpečnostné nedostatky.

Vedeli o nich Komarov i jeho blízky priateľ a zároveň prvý človek vo vesmíre – Jurij Gagarin. Informuje o tom web amerického National Public Radio.

Ak by však Komarov odmietol letieť, Gagarin by bol jeho náhradníkom. Gagarin už ako hrdina ZSSR spolu s tímom technikov skontroloval Sojuz I a zistil vyše 200 technických nedostatkov a chýb. Navrhoval preto, aby Sovieti let odložili.

Vedenie krajiny na čele s Leonidom Brežnevom však nesúhlasilo, a tak sa let, ktorý bol vopred odsúdený na tragédiu, aj tak uskutočnil. Komarov nechcel, aby zahynul jeho blízky priateľ, a tak sa vydal na svoju poslednú cestu on sám, priblížil web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet