Na hlavný obsah

Potravinári žiadajú o pomoc, inak hrozí obmedzenie výroby či ďalšie zdražovanie

Straty vyčíslili na 35 miliónov, štát dá necelú tretinu.

Ak nepríde pomoc, dôjde k ďalšiemu zdražovaniu na pultoch alebo k finančným problémom a obmedzeniu výroby. Upozorňujú na to viacerí výrobcovia potravín, aj poľnohospodári.

Náklady na energie, krmivá či základné suroviny ako pšenica im stúpajú z týždňa na týždeň. Od štátu preto čakajú pomoc vo forme peňazí aj riešenia cien energií.

V Žemberovciach ročne vyprodukujú 3 a štvrť milióna litrov mlieka. Každý z nich ich dnes stojí o 10 centov viac ako vlani.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Spracovateľský priemysel nedokáže reagovať na naše zvyšujúce sa ceny suroviny pri výrobe mlieka. Je to taký spoločný zámer a boj vlastne za znižovanie nákladov tak, aby na pultoch neboli mliečne výrobky neúmerne predražované,“ hovorí chovateľ dojníc a predseda PD Žemberovce Milan Halmeš.

Sektor preto volá po pomoci, straty vyčíslil na 35 miliónov eur. Štát im sľubuje necelú tretinu.

„Výrobcovia mlieka dostanú 10 miliónov eur. Rád by som im dal aj tých 35 miliónov eur, ktoré si nakalkulovali, ale štátny rozpočet nie je bezodný,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Po štátnej pomoci volá celý agropotravinársky sektor. Napríklad pekári aktuálne uzavreli s obchodníkmi najkratšie kontrakty v histórii, len na dva mesiace. Dlhšie totiž nedokážu garantovať cenu pečiva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika